Koliko košta podrška Vladi Unsko-sanskog kantona?

Poslanici SDP-a iz Kluba Srba Željko Mirković i Mladen Lonić posegli su za zaštitom nacionalnog interesa, jer među 71 članom komisija nema nijednog pripadnika ovog naroda

Dok se čeka odluka Ustavnog suda na primjedbu iz Unsko-sanskog kantona o imenovanju članova radnih tijela i skupštinskih komisija, novi članovi su već zauzeli dobro plaćena mjesta.

Na tri mjesta

Podsjećamo, Klub Srba u Skupštini USK-a je povukao pitanje zaštite nacionalnog interesa, jer od 71 člana u komisijama nema Srba, pa ni među vanjskim članovima. Istovremeno, opozicija ih optužuje da je najnovija većina u Kantonu skupljena upravo radi podjele ovog mizernog plijena u komisijama, ali i direktorskih mjesta tamo gdje će uslijediti smjene.

Na udaru je najviše SBB, koji je sedmicu ranije saopćio da napušta koaliciju sa SDA. Međutim, na posljednjoj sjednici su pokazali neprincipijelnost. Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini USK-a Admir Mušanović, zauzvrat ili ne, dobio je tri plaćena mjesta i to u Zakonodavno-pravnoj komisiji, Komisiji za izbor i imenovanja i onoj za obrazovanje.

Sa samo dva poslanika u Skupštini, u radnim tijelima najbolje su zastupljeni laburisti, a njihov poslanik i zamjenik predsjedavajućeg Mirvet Beganović je također u tri komisije, i to u Komisiji za poljoprivredu, u Komisiji za borbu protiv korupcije i u Komisiji za budžet.

Demokratska fronta, koja sa SDA, laburistima i poslanicima SBB-a čini većinu u Skupštini, također je dobila brojna mjesta u komisijama, ali još zanimljiviji su primjeri sankcionisanih poslanika SDA. Iako su donedavno bili autsajderi u svojoj stranci i čvrsto u opoziciji, isključeni iz Kluba SDA, sada su dobili po dva mjesta u komisijama. Upravo zahvaljujući preokretu ove trojice, Vlada Huseina Rošića ponovo ima većinu.

Tako je Muhamed Mahmić dobio mjesto u Komisiji za ljudska prava i slobode i Zakonodavno-pravnoj, Samir Veladžić u Komisiji za izbor i imenovanja i u Komisiji za borbu protiv korupcije, dok je Nisvet Jusić u Zakonodavno-pravnoj i u Komisiji za obrazovanje.

Bitka za Bužim

Tu podjela interesa i unutarstranački dogovori nisu završeni. Naime, kako je SDA u Unsko-sanskom kantonu vratila trojicu svojih poslanika, od čega su dvojica iz Bužima, sve se to odigralo na nezadovoljstvo Općinskog odbora SDA Bužim, gdje već nekoliko godina traje tihi rat između bivšeg predsjednika stranke Kasima Mulalića i poslanika u Skupštini. Zato se s pravom očekuje borba za poziciju predsjednika SDA Bužim, u kojoj je sada povjerenstvo, a glavni pretendent je poslanik Nisvet Jusić. Bivši predsjednik Mulalić tako postaje teret koji SDA USK-a nastoji ukloniti sa scene, kao što je to već ranije uradila sa predsjednikom SDA Bihać Sejom Kadićem. Na sceni je smjena generacija, uz trgovinu. – piše Oslobodjenje.