Topčagić: Podržat ćemo SBB u zahtjevu za smjenu ministra Šemsudina Dedića

Topčagić, kao i Dedić, dolazi iz Unsko-sanskog kantona (USK) gdje vlada ogromno nezadovoljstvo poljoprivrednika onim što je ministar do sada uradio. Topčagić kaže da se Dedić bavio svim i svačim, a najmanje agrarom.

U susret tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u srijedu, 17. maja, na kojoj će se raspravljati o stanju u poljoprivredi, a čiji je inicijator SBB-ova zastupnica Azra Hadžić, federalni zastupnik Mirsad Topčagić (A-sda) također se slaže da postoji dovoljno razloga da se govori o smjeni ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića (SDA).

Topčagić, kao i Dedić, dolazi iz Unsko-sanskog kantona (USK) gdje vlada ogromno nezadovoljstvo poljoprivrednika onim što je ministar do sada uradio. Topčagić kaže da se Dedić bavio svim i svačim, a najmanje agrarom.

– Ministar Dedić je svoj dosadašnji mandat potrošio na rješavanje problema svih drugih, osim poljoprivrednika. Morate znati da je postalo pravilo da ponedeljkom i petkom ministar Dedić nije na poslu već kod kuće u Bihaću. Dakle, četiri dana u sedmici on se ne bavi svojim resorom, već kao predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDA USK pokušava održati u životu skupštinsku većinu u USK. I to bez rezultata, jer u posljednje vrijeme ministar nije u stanju čak ni da okupi dovoljan broj zastupnika da izglasa dnevni red –  govori Topčagić.

On traži od Dedića da se izjasni šta ga više zanima – posao za koji je plaćen iz budžeta ili stranačke obaveze. Podsjeća na jednu marginalnu Dedićevu inicijativu Vladi FBiH da se ukine jedan saobraćajni znak na putu Bihać – Bosanska Krupa, te izjave o novcu za bihaćki aerodrom u izgradnji.

– Poljoprivrednici u Krajini pitaju ministra Dedića da li je njegov resor saobraćaj ili poljoprivreda. Njegov nerad košta milione konvertibilnih maraka koje bismo mogli dobiti iz evropskih pretpristupnih fondova za investicije u poljoprivredi – ističe Topčagić.

U Dedićeve “rezultate” federalni zastupnik iz Krajine ubraja ukidanje izvoznih poticaja i izdvajanja za kapitalne investicije, čime se direktno ugrožava, odnosno upropaštava  poljoprivredna proizvodnja u FBiH.

– Znam da SBB razmatra ideju da već na tematskoj sjednici zatraži smjenu ministra Dedića. Mi ćemu takvu inicijativu podržati. Ovo nije političko, već pitanje principa i odgovornosti. Jednostavno, ne smijemo više da se kockamo sa sudbinom naših poljoprivrednika – kaže na kraju razgovora federalni zastupnik Mirsad Topčagić.