Prirodna i kulturna baština USK-a || Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je jedinstven dragulj krajiške prirode, prirodni region koji se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i duž kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Područje Nacionalnog parka Una sa svim svojim vrijednostima je od izuzetnog značaja.

Zapitamo li se ikad šta to posjedujemo?

Područje Nacionalnog parka Una pored utvrđenih vrijednosti pruža i razne mogućnosti za rekreaciju, sportske aktivnosti, istraživanja, primjenu određenih selektivnih oblika turizma isl. Također područje Nacionalnog parka Una je prikladno za razne edukativne aktivnosti u prirodi, te isto predstavlja mjesto za razvoj mnogih privrednih djelatnosti koje su komplementarne turizmu i čija je primjena i razvoj moguć u ovom zaštićenom području. Nacionalni park Una je, izmeu ostalog, od posebnog ineteresa za FBiH. Stoga, svaki stanovnik, odnosno građanin BiH bi trebao imati moralnu dužnost i obvezu da skrbi o prirodnim, kulturno-historijskim, tradicijskim, i svim dr. vrijednostima kako Nacionalnog parka Una, tako i naše države Bosne i Hercegovine.

Pomenute značajke su uz odgovorno ophođenje prema prirodi i drugim vrijednostima  osnova za jedan skladan, planski i kontinuiran razvoj cjelokupnog područja Nacionalnog parka kao i razvoj ostalih krajiških prirodnih turističkih potencijala, tj. resursa. Uzmimo u obrzir da visoko-razvijene zemlje poput SAD-a, Kanade ili Japana imaju svoja očuvana i nedirnuta područja koja privlače bezbroj posjetilaca. Imajući u vidu ove činjenice onda nam treba biti sve jasno, da vlade pomenutih država razumiju i svjesni su šta imaju i da to treba da čuvaju.

Budući da je ovo jedan od uvodnih serijala o Nacionalnom parku Una i prirodnim i drugim vrijednostima Unsko-sanskog kantona trebali bi se upoznati sa nekim karakteristikama ovog zaštićenog područja koje je ujedno i svojstven prirodni fenomen regije Dinarida. Donošenjem zakona o Nacionalnom parku Una, zaštićeno je je 19.800ha, istoimenog područja, koje se u potpunosti nalazi na teritoriji Grada Bihaća. Također potrebno je istaknuti da je pod strogom zaštitom 13.500ha samoga parka, a 6.300ha u zoni usmjerenog razvoja.

Uz to potrebno je istaknuti da bitne informacije su one koje govore da je ovo područje bogato čistim rijekama, mnogim vrstama i staništima flore i faune, brojnim kulturno-historijskim spomenicima. Isto je tako  bitno napomenuti da jedno od važnih bioloških vrijednosti rijeke Une je sedra koja se milionima godina stvara, te ona u suštini i kreira vodopade i slapove duž cjelokupnog toka rijeke.

Dakle, rijeke Une, koja izvire u Hrvatskoj, u ličkom dijelu Zadarske županije, a najvećim dijelom prolazi kroz sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine. Tok ove rijeke, dug 212,5 km, završava u blizini mjesta Jasenovac gdje se ulijeva u rijeku Savu. Legenda kaže da je rijeka Una ime dobila od rimskih legionara koji su pri prvom susretu s ovom jedinstvenom rijekom uzviknuli: Una! – Jedna, jedina!