Raspuštena komisija koja je Grada Bihaća u četiri godine koštala 307.000 maraka

Nedavno smo  objavili članak vezan za Komisiju za procjenu vrijednosti nekretnina Grada Bihaća koja je u četiri godine naplatila 307.000 maraka. Većina u toj Komisiji su uposlenici – državni službenici Gradske uprave, koji su svoj rad naplaćivali dvostruko, jer su procjenjivali nekretnine unutar redovnog radnog vremena.

Tako je trinaest osoba u ovoj komisiji tokom četiri godine Grad Bihać i građane koji pune gradski budžet koštale su 307.000 maraka. Biti blizak s vladajućim očigledno se isplatilo.

“Do sada je bila praksa da je ta komisija možda nekad i služila za kompenziranje, da se određenim državnim službenicima koji već rade u organu uprave na neki način osiguraju i dodatni prihodi”, kaže gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

A dodatni prihodi za pojedince su i premašili cifru od 30.000 maraka, dok plate ostalim uposlenicima kasne više mjeseci, a postavlja se i pitanje redovnih isplata doprinosa.

“Ima dovoljno ljudi u Bihaću i van Bihaća koji bi se trebali javiti na oglas, koji zadovoljavaju te kriterije i da oni budu članovi te komisije. Da na taj način osiguramo veću transparentnost i napravimo neku dispreziju – da mi u gradskoj upravi ne moramo uzimati novac po svim osnovama”, zaključuje Fazlić.

Zasad je Fazlić napravio prvi korak, bivši sastav komisije je raspušten, te formirana nova na period od 60 dana. Ali trinaestorica sa početka priče su već zaradila, a onih nekoliko stotina maraka duga što je ostalo – bit će im, prije ili poslije, isplaćeno.