Zanimljiva prepiska na zvaničnoj Facebook stranici SDA

  Na zvaničnoj Facebook stranici Stranke demokratske akcije ovih dana se može pročitati zanimljiva prepiska između članova grupe i administratora najveće bh. stranke.

  Naime, nakon što je magazin Žurnal objavio priču o tome kako je kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića pisao preporuke za zapošljavanje bez konkursa. Uslijedila je reakcija ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH Salke Bukvarevića koji je kazao da “će rado i čista obraza potpisati 5.900 preporuka za svako dijete šehida i poginulog borca”.

  Reagirali su i iz Građanskog saveza navodeći da “ministar Salko Bukvarević i SDA kriju svoj kriminal iza šehidske djece”.

  U cijeli slučaj uključili su se i građani, uglavnom nezaposleni, i to na Facebook stranici Stranke demokratske akcije. Razvila se polemika oko toga da li su u kabinetu Bukvarevića stvarno zaposleni članovi porodica poginulih boraca i djeca šehida.

  “Kakve nama fajde što neko napiše preporuku, dajte nam posao! Samo šuplja iz dana u dan, po državnim ustanovama rade djeca dobrostojećih guzonja il’ za stalno, il’ po ugovorima o djelu ili kao pripravnici/volonteri. Stave par iz boračke populacije kao paravan i onda pune medije kako su aman zaposllili brojke i brojke. A puna ih usta djece šehida, ma fujj”, navodi se u jednom od komentara.

  Uslijedio je odgovor aministratora stranice.

  “Kod ministra 19 volontera rade, 10 je djece šehida, a ostalih 9 djeca RVI i demobilisanih boraca. Da ostali urade ovako nešto nebi bilo ni jedno djete šehida na birou, a dobar bi dio djece rvi i demobilisanih borava bilo u ovom programu na volontiranju ili pripravničkom”, stoji u dogovoru administratora zvanične Facebook stranice SDA.

  Adnan je naveo da kao sin šehida ništa od ove države za svoji 38 godina nije dobio.

  “Ima ikakvo pravo na pomoć za zapošljavanje u državnim službama i kompanijama i kako ostvariti to pravo. Ako ovo nije samo šuplja kao i sva obećanja do sada. A sin sam čovjeka koji je od prvog dana rata pa do svoje pogibije obišao sva ratišta srednje Bosne. Volio bih da mi neko od ovih nadležni javi i pojasni kako da ostvarim ta svoja prava stečena krvlju moga babe rahmetli. Hvala unaprijed pa da vidimo koliko je ovo tačno ili je opet šuplja”, navodi Adnan.

  U odgovoru, iz SDA navode da se mora prijaviti na konkurs i uz dokumentaciju dostavititi preporuku od ministra, a onda da prati da li su aplikanta oštetili ili ne.

  Adel navodi da je za njega pisana preporuka za zaspolenje u Elektroprivredu BiH, ali da nije dobio posao jer, kako je naveo, “direktorica mu je rekla ako je sin poginulog borca nije Titin sin”.

  “Ukoliko se ne riješi moj slučaj zaposlenja javno ću da iznesem imenom i prezimenom da se zna ko je, a ko nije Titin sin ili kćerka. Na tim mjestima su zaposleni njihovi najbliži a trebala su biti djeca demobilisanih boraca-branitelja, RVI, šehida. Oni su zaboravili ko je zaslužan za mjesta na kojima oni sjede i njihovi najbliži. Meni nije pomogla mnogo ta preporuka, ali možda nešto bude poslije ovog komentara. U svakom slučaju javno ću objaviti ako se nešto desi u narednom periodu”, naveo je Adel.

  IZ SDA su mu odgovorili da “te i takve ‘titoiste’ treba javno, na sva zvona, prozivati, da narod čuje da ima takvih”.

  Ostatak prepiske pročitajte na linku ispod.