Znate li njihova imena: Ovo je devet heroja oslobodilačkog rata

  Herojska borba Armije RBiH u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu iznjedrila je brojne junake, koji su se diljem BiH suprotstavili vojni i tehnički nadmoćnijem neprijatelju.

  Među brojnim pripadnicima Armije RBiH, koji su za svoj dobrinos u boorbi dobili odlikovanja i priznanja, njih devet zalužilo je posebno mjesto. Oni su odlikovani Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

  HAJRUDIN MEŠIĆ

  hajrudin-mesic

  Rođen je 1. januara 1959. godine u selu Srednja Trnova, u općini Ugljevik. Bio je član Patriotske lige, organizator i vođa otpora agresoru u sjeveroistočnoj Bosni. Bio je komandir policijske stanice u Ugljeviku, komandant TO Ugljevik i 1. teočanske brigade. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u Nezuku kod Sapne, u akciji uspostavljanja koridora prema Srebrenici.

  Nakon pogibije “Zmaja od Majevice” Prva teočanska brigada dobija naziv Brigada “Hajrudin Mešić”.

  Dobitnik je ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i policijskog odlikovanja “Medalja za hrabrost”. Neupitna je ratna legenda.

  MEHDIN HODŽIĆ

  mehdin-hodzic

  Rođen je 15. oktobra 1952. godine u Tuzli. Krajem 1991. godine se vraća u rodni grad i uključuje se u Patriotsku ligu. Poginuo je 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

  Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992. U narodu je bio poznat i kao Kapetan Senad i Crni labud.

  Elitna jedinica Armije R BiH Ctrni labudovi po njemu je dobila ime.

  SAFET HADŽIĆ

  safet-hadzic

  Rođen je 28. avgusta 1952. godine u Strgačini kod Rudog. Bio je među prvim organizatorima otpora bh. patriota. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći.

  U to vrijeme obavljao je dužnosti predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

  Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan.

  IZET NANIĆ

  izet-nanic

  Rođen je 4. oktobra 1965. godine u Bužimu. Do 1992. godine radio je kao aktivno vojno lice u JNA.

  Početkom agresije na BiH postaje komandant jedne od najuspješnijih brigada Armije BiH – bužimske 505. viteške brigade. Za svoje ratne zasluge brigadni general Izet Nanić odlikovan je Zlatnim ljiljanom 1994. godine, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

  Krajišnici su njemu i njegovom poginulom bratu Nevzetu podigli spomenik u njihovoj rodnoj Nanića Dolini pokraj Bužima.

  NESIB MALKIĆ

  nesib-malkic

  Rođen je u Gornjim Dubravama kod Živinicica 5. jula 1961. godine.

  Bio je aktivno vojno lice. Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine.

  Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv 210. viteška brigada “Nesib Malkić”.

  ENVER ŠEHOVIĆ

  enver_sehovic

  Rođen je 15. januara 1967. godine u selu Bujakovina, u općini Foča. Bio je prepoznatljiva nit nastanka i razvoja 13. novosarajevske brigade, od koje je poslije nastala Prva slavna i viteška motorizovana brigada.

  Poginuo je u odbrani brda Žuč, 27. jula 1993. godine.

  Odlikovan je najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a posthumno i “Ordenom heroja oslobodilačkog rata”.

  MIDHAT HUJDUR HUJKA

  midhat-hujdur

  Rođen je 28. decembra 1953. godine u Mostaru. Kao rezervni policajac prijavio se u Stanicu policije Luka u Mostaru 19. decembra 1991. godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije, aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca.

  Poginuo je 30. juna 1993. godine u borbama za deblokadu Mostara.

  Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” 1992, a “Ordenom heroja oslobodilačkog rata” 1994. godine.

  SAFET ZAJKO

  safet-zajko

  Rođen je 1. marta 1959. godine u selu Gaočić kod Rudog.

  Poginuo je na dužnosti komandanta 2. viteške motorizovane brigade 17. juna 1993, prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč.

  Ratno priznanje “Zlatni ljiljan” dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i “Ordenom heroja oslobodilačkog rata” 1994. godine, kao brigadni general ARBiH.

  ADIL BEŠIĆ

  ???????????????????????????????

  Rođen je 5. aprila 1964. godine u Banjoj Luci. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu priključuje se Teritorijalnoj odbrani RBiH u Bihaću, gdje ga raspoređuju na mjesto komandanta Odreda TO “Vrsta”.

  Poginuo je pri izvođenju borbenog zadatka 28. novembra 1992. godine, kao komandant bataljona 2. bihaćke / 502. slavne bbr. u rejonu Grabeža.

  Za hrabrost i izuzetne zasluge u organizaciji otpora posthumno je odlikovan ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” i “Ordenom heroja oslobodilačkog rata” u činu majora ARBiH.

  Na stranici Heroji.ba možete saznati više detalja iz biografija naših heroja.