DŽAMIJA FETHIJA // Ko to unistava nacionalni spomenik?

Fethija džamija se nalazi u Bihaću a sagrađena je prvobitno kao crkva svetog Antuna Padovanskog 1266. godine, u gotičkom stilu te je i jedna od rijetkih evropskih islamskih bogomolja u gotičkom arhitektonskom stilu. Današnja Fethija džamija se smatra najstarijom građevinom gotičkog stila na području Bosne i Hercegovine, te jednim od najstarijih objekata u samom Bihaću.

Svojom arhitekturom utjecati će na oblikovanje džamija u Bosanskoj Krajini (stvaranje nešto izduženijeg prostora za molitvu, primjena izduženih prozora, pravougaoni izduženi prozori). Komisija za očuvanje Nacionalnih Spomenika BiH je 2003. godine poglasila Nacionalnim spomenikoam Bosne i Hercegovine.

U stavu V  Odluke   kojom se Graditeljska cjelina – Fethija džamija sa haremom, devet grobnih ploča i natpisima u Bihaću proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine   jasno stoji :

” Svatko će se, a posebno nadležni organi Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradske i općinske službe suzdržati od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju.”

Ovo u suštini znači da se nikakvi građevinski radovi ne mogu vršiti na ovom objektu bez predhodno ishodovanih odobrenja.

Naši sugrađani su u subotu prije podne primjetili da  nepoznate osobe vrše   mašinsko pranje prednjeg dijela kamene fasade na objektu te na taj način uništili boju na portalu oko vrata i samoj kamenoj oblozi. Kao što smo već spomenuli  Fethija je nacionalni spomenik prve kategorije u vlasnistvu drzave i niko je smije nista dirati niti raditi bez odobrenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

I prije su izvođeni radovi na uređenju džamije, pretpostavlja se da je u vrijeme 1864. godine, kada je džamija po prvi put ozbiljnije preuređena, na zidove ugrađena ornamentika. Zatim je 1961. godine unutrašnjost džamije prekrečena krečom vapnencom, da bi 1984. godine opet prefarbana u zelenu boju, a zatim 2000. godine opet prefarbana u bijelu boju. Takođe kamene stepenice na ulazu u objekat zamijenjene su betonskim. Naravno, to ništa nije adekvatno urađeno i onako kako nalažu propisi struke i zakon, tako da bi eventualnom restauracijom objekta džamija dobila svoj originalni unutrašnji i vanjski izgled”

Nadamo se da će se organi nadležni za ovaj slučaj brzo oglasiti, te da će počinioci ovog djela biti sankcionisani.