POBJEDA PETOKRAKE NA EUROPSKOM SUDU: Nitko ne smije se zabrani, svatko može je nositi

Europski sud za ljudska prava mišljenja je da se simbol crvene zvijezde ne može zabraniti jer bi to bilo kršenje slobode izražavanja.

U presudi Europskog suda stoji kako se zvijezda ne može promatrati samo kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, što je bila implikacija vlade Mađarske.

Sud ističe kako je crvena zvijezda i dalje “simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo i određene zakonske političke strane aktivne u različitim državama članicama”.

Sud: “To je sloboda izražavanja”

Isticanje crvene zvijezde je sloboda izražavanja, piše u presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2008. godine, au njoj stoji čak i da propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.

Slučaj pokrenut u Budimpešti

Do pokretanja slučaja je došlo 2003. godine kad je mađarski političar Atila Vajnai u Budimpešti na jakni imao crvenu petokraku. Zbog toga je dospio na sud i dobio uvjetnu kaznu od godinu dana za isticanje komunističkog simbola u javnosti.

Na tu presudu Vajnai se žalio Europskom sudu za ljudska prava. Iako je tada mađarska vlada isticala da je nošenje simbola crvene zvijezde u javnosti neprimjereno, Sud je ipak zaključio da se radi tek o simbolu zakonitog ljevičarskog pokreta.