Cijena goriva raste zbog akciza za izgradnju puteva, a građani USK voze po najlošijim putevima u BiH

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini ponovno bilježe porast a očekujemo i nova poskupljenja nakon uvodjenja akciza na gorivo.

Potvrdili su to i podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima su cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2017. godine bile veće za 0,3 posto u odnosu na januar ove godine.

Skuplje osnovne namirnice.Ono što najviše zanima prosječnoga bosanskohercegovačkog građanina, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 1,1 posto, odjeća i obuća, kao i zdravstvo za 0,1 posto, a prijevoz za 0,4 posto, podaci su to Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Uvodjenjem novih Akciza na gorivo od 0,15 KM po litri možemo očekivati nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Uvjeti MMF-a vezano za sljedeće tranše i kreditna zaduženja su izmedju ostalih i nameti na cijenu goriva. Možemo očekivati u narednom mjesecu da nam gorivo bude preko 2 Konvertibilne marke. Zauzvrat će se praviti autoputevi koji već danas u BiH nisu rentabilni. Vozači najčešće koriste alternativne pravce.

Pojedini dijelovi države su i nakon uvodjenja velikih akciza za puteve i autoputeve potpuno zapostavjeni i zaboravljeni.

Unsko Sanski Kanton kao perjanica Turizma u Bosni i Hercegovini ima najgore i najlošije uredjene ceste u BiH. Putna komunikacija Bihać-Bosanska Krupa prema Banja Luci  na kojoj je bila postavljena tabla direkcije za ceste FBiH da vozači idu na svoju odgovornost nakon višestrukih žalbi i nakon dopisa premijera Vlade USK-a da nema smisla ni logike da stoji takva obavijest na kraju je samo skinuta a da se ništa drugo tu nije uradilo povodom sigurnosti. Komunikacije koje izbjegavaju  prevoznici a da ne pričamo o turistima iz Evrope kojima su njihovi Auto klubovi savjetovali da izbjegavaju Bosnu i Hercegovinu npr. Njemački ADAC savjetuje svojim članovima kojih ima oko 20 miliona da izbjegavaju puteve kroz BiH jer im se može desiti da upadnu u rupu na cesti da im slijede oštećenja njihovih vozila i da na kraju mogu nasuti loše gorivo.

Sve ovo utječe na loš rejting naše države kao turističke i tranzitne destinacije

Povećanje cijena ukupno stvara loše životne uvjete i ruši ionako loš standard građana Bosne i Hercegovine koji je jedan od najnižih u Evropi.