Znate li zašto ovih dana na Facebooku viđate statuse sa srcima?

Ako ste nedavno pregledavali svoj Facebook zid, mogli ste primijetiti niz postova sa srcima. Ovaj simboličan status, koji osim srca često nema dodatnog objašnjenja, mnoge ostavlja zbunjenima.

Iako nije Valentinovo, ovaj status služi kao mali podsjetnik ženama da se brinu o svom zdravlju.

Dan ružičaste vrpce obilježava se tokom oktobra koji je ujedno i Mjesec borbe protiv raka dojke, ali ovi statusi se objavljuju tokom cijele godine. Upravo je to i zadaća ove kampanje kako bi ženama kroz čitavu godinu statusi bili podsjetnik da idu na preglede.

Koncept ideje se koristi tako što se objavi status sa srcem, a u privatnoj poruci šalje objašnjenje da je to samo simboličan znak ženi da pregledava svoje dojke, piše Zimo.hr.

Poruka glasi ovako: “Hej draga, možeš li staviti srce na svoj FB zid? Bez komentara, samo srce. Zatim pošalji ovu poruku svojim ženskim kontaktima. Neka se žene prisjete da je ovo sedmica prevencije raka dojke! Opipajte svoje cike!!!”.

Cilj ovog statusa je podstaknuti lančanu reakciju, ali opet ne proizvoditi spam statuse. Ova simbolična kampanja nema nikakvu humanitarnu pozadinu, ali ženama širom svijeta svako malo može biti podrška i podsjetnik da redovno idu na preglede dojki.