Ko je kriv: Ne dolaze na sjednice, blokiraju državu, ali uredno primaju enormno visoke plaće!

Od 10. novembra 2015. godine na snagu je stupio Kodeks ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, kojim je između ostalog precizirano kažnjavanje onih koji neopravdano ne dolaze na sjednicu. No, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru, jer još uvijek nema niti jedne prijave.

Takvih je u posljednje vrijeme jako mnogo, posebno kada je riječ o poslanicima koji dolaze iz bh. entiteta RS. Poznato je da su poslanici PD PSBiH iz SNSD-a tokom presjedavanja Šefika Džaferovića ovim domom napuštali sjednicu, a sada su nakon rotacije nastavili to činiti.

Da se ovaj problem ne želi riješiti dokazuje i činjenica da niti jedna od izmjena Poslovnika domova ne tretira ovu oblast!

Delegati SNSD-a nisu se pojavili ni na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH zbog čega je sjednica i otkazana, a da li će sutra poslanici SNSD-a doći na sjednicu Predstavničkog doma još je neizvjesno.

I poslanici Saveza za promjene odbijaju aktivno sudjelovati u radu državnih institucija nakon što je prvobitno podnesena aplikacija za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali i nakon odluke da se zahtjev za reviziju presude odbacuje, jer agent BiH nema legitimitet.

No, uredno im se isplaćuju plaće i to enormne, koje su oko sedam puta više od prosječne plaće u državi.

Kodeksom je utvrđeno da tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, komisija i radnih tijela u toku kalendarske godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja predsjedavajućeg ili gosta, sjedenje ili stajanje leđima okrenutim predsjedavajućem, čitanje knjiga, novina i publikacija u toku sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima, te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojim se ometa tok sjednice, predstavljaju lakšu povredu kodeksa.

Lakša povreda Kodeksa je i razgovor kojim se ometa tok sjednice, neprikladno i neuredno oblačenje na sjednicama i na drugim mjestima na kojima učestvuju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Težom povredom kodeksa smatra se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola i hrane u toku sjednice, isticanje zastave i amblema u toku sjednice, govor protiv ličnosti, prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice, reda u sali, u kancelarijama i na hodnicima.

Teža povreda je i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog i drugačijeg, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dignitet Parlamentarne skupštine BiH, te riječi koje podstiču na mržnju i nasilje.

Za nepoštovanje Kodeksa predviđene su pisane opomene, novčane kazne i javne opomene s objavom u sredstvima javnog informisanja.

Novčana kazna može se izreći jednokratno u visini do 70 posto mjesečnog paušala poslanika ili delegata koji nije u radnom odnosu i ne prima platu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno u visini do 10 posto ukupnih mjesečnih primanja.

Da li je zbilja ponašanje poslanika i delegata besprijekorno dalo bi se diskutirati, ali očito je da nema volje da se međusobno prijavljuju.