SDA Ključ pred skupštinsko zasjedanje: Tražimo pokretanje Sanice, nema više vremena!

Iz Povjereništva SDA Ključ su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem traže podršku Skupštine Kantona za ovaj projekat i ističu da je ovo posljednja prilika da se na ovom pitanju nešto konkretno uradi. U nastavku prenosimo saopćenje.

U petak je zakazana redovna sjednica Skupštine USK sa utvrđenim dnevnim redom. Međutim, kako saznajemo Vlada Kantona je tražila proširenje dnevnog reda sa predloženim zaključcima vezanim za davanje saglasnosti „Unsko-sanskim šumama“ u procesu sklapanja ugovora o zakupu sa grupacijom zainteresovanom za pokretanje nekadašnjeg ključkog privrednog giganta DI SANICA. Iz Povjereništva SDA Ključ su se oglasili Iz Povjereništva SDA Ključ su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem traže podršku Skupštine Kantona za ovaj projekat i ističu da je ovo posljednja prilika da se na ovom pitanju nešto konkretno uradi. U nastavku prenosimo saopćenje u kojem traže podršku Skupštine Kantona za ovaj projekat i ističu da je ovo posljednja prilika da se na ovom pitanju nešto konkretno uradi. U nastavku prenosimo saopćenje:

DI SANICA ZASLUŽUJE PODRŠKU SKUPŠTINE USK

Proteklih mjeseci intenzivno su vođene aktivnosti na pokretanju Drvne industrije Sanica. Brojne su privredne delegacije bile u posjeti DI SANICI i u komunikaciji sa Vladom Kantona, Vanjskotrgovinskom komorom BiH i ŠPD-om „Unsko-sanske šume“ tražili najbolji modalitet za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika. Katarska grupacija „HAMDO GROUP d.o.o.“  iskazala je apsolutnu zainteresiranost za pokretanje proizvodnje u skladu sa planom revitalizacije DI SANICA. To podrazumijeva infrastrukturna ulaganja u iznosu od preko 4 miliona KM i zapošljavanje 200 radnika. Nakon nekoliko susreta, prezentacije studije izvodljivosti, potpisanog protokola o saradnji u Vladi Kantona, razgovora sa bivšim radnicima DI SANICA, juče je, 20.3.2017. godine Vlada Unsko-sanskog kantona održala vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala ovu tematiku i prihvatila našu inicijativu. Da bi došlo do realizacije projekta i uvođenja firme u posjed, potrebno je da Skupština kantona na sjednici u petak, 24.3., prihvati proširenje dnevnog reda i usvoji Zaključke koje je Vlada USK predložila. Također, neophodno je imenovati privremeni saziv Skupštine ŠPD „Unsko-sanske šume“ koji bi sa Upravom proveo u djelo usvojene Zaključke na skupštini, a koji traže bez odlaganja uvođenje u zakup zainteresirane firme za pokretanje proizvodnje.

SDA KLJUČ smatra da je pokretanje DI SANICA suštinsko pitanje koje odlučuje o budućnosti kako Saničke doline, tako i Općine Ključ. Zahvaljujemo se na dosadašnjoj podršci koju smo imali u traganju za rješenjem od strane radnika, resornog ministarstva i Vlade Kantona. Očekujemo da u petak svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini kantona podrže ovaj projekat, a Upravu ŠPD-a pozivamo da bez odlaganja postupi po usvojenim zaključcima. Sigurni smo da na ovom pitanju neće biti političkih kalkulacija i želimo poručiti javnosti da zastupnici u petak glasaju o tome da li su ZA ili PROTIV pokretanja Sanice i zapošljavanja ljudi. S obzirom na snažan trend iseljavanja sa ovog područja, ali i činjenicu da pokretanja proizvodnje nema već 9 godina u Sanici, zastupamo stav da je ovo vjerovatno posljednja prilika za spas ove perspektivne firme i zato je velika odgovornost na donosiocima odluka. Iako Ključ u Skupštini ima samo zastupnika Ahmeta Egrlića, uvjereni smo da će i ostali zastupnici u ovom projektu prepoznati interes cijelog Kantona i dati nam bezerezvnu podršku bez obzira na političku pripadnost.