Adil Osmanović: Građani BiH neće ostati bez pasoša

Ranije je bilo najava da građani od 21. marta ove godine neće moći izvaditi pasoše i to zbog nedostatka pasoških knjižica, ali ministar Osmanović kaže da do ovoga neće doći.

“Uspješno završavamo tendersku proceduru i sve se privodi kraju. Građani BiH neće ostati bez pasoša, a nakon roka od 21. marta nastavljamo sa svim aktivnostima kako bismo mogli realizirati započeti proces izdavanja pasoša za sve građane”, kazao je ministar Osmanović.

Kako je pojasnio, 20. marta bit će potpisan sporazumni ugovor s istom kompanijom s kojom se do sada radilo te će 21. i 22. marta biti nastavljena procedura izdavanja pasoša.

Ranije je direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi kazao je da je rok za provođenje tenderske procedure do 21. marta 2017. godine.

Istakao je kako je trenutna situacija koja se tiče izdavanja pasoša rezultat ranijeg menadžmenta, jer, prema njegovim riječima, postojeći način izrade putnih isprava u BiH ne podrazumijeva zalihe dokumenata.

Podsjećamo, IDDEEA je 8. novembra prošle godine morala poništiti i drugi tender, jer je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu na tendersku dokumentaciju francuske kompanije Gemalto.