Održana osnivačka Skupština Klastera za razvoj održivog turizma Una

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala je danas u Bihaću osnivačku Skupštinu Klastera za razvoj održivog turizma UNA koji se realizira u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“. Rezultat je to trogodišnje suradnje između lokalne zajednice, pružatelja turističkih i sportskih udruženja.

Za predsjednicu Skupštine Klastera izabrana je Zrinka Delić, istaknuvši da je Klaster osmišljen kako bi pomogao lokalnim poduzećima i turističkim subjektima da iskoriste ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje turizma u Nacionalnom parku Una, a osnovan je u okviru WWF-ova programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude” – terenski projekt Una koji financira Švedska razvojna agencija Sida.

„Zbog nedostatka strateškog pristupa i tijela koje bi se ciljano bavilo pitanjem razvoja održivog turizma u kontekstu zaštićenog područja pokrenuta je inicijativa za osnivanjem ovog klastera u kojem vodeću ulogu imaju dionici razvoja turizma uz Nacionalni park Una. Fokus će biti na aktivnostima koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma“ – istakla je Delić.

Zahvaljujući prepoznavanju NP Una kao jedne od najatraktivnijih lokacija u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, broj turista na području grada Bihaća i u samom NP Una se povećao do zavidne brojke od 50.000 posjetitelja. Turizam je tako zauzeo vodeće mjesto privrednih aktivnosti i pojavila se potreba za zajedničkim djelovanjem, intenzivnijom promocijom, podizanjem kvalitete i jedinstvenim identificiranjem lokalne turističke ponude.

„Formiranje turističkog klastera Una predstavlja još jedan iskorak u stvaranju destinacije koja nije vezana samo za nacionalni park nego i šire područje Pounja. Posebno je značajno da će se raditi na brendiranju destinacije gdje je NP Una prepoznat kao perjanica turističke ponude ovog dijela Bosne i Hercegovine“- rekao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

U narednoj godini WWF će podržati klaster nizom treninga i radionica kako bi se povećala konkurentnost domaćih pružatelja turističkih usluga te proizvođača autohtonih rukotvorina i domaćih specijaliteta. Kroz dugogodišnju suradnju s klasterom, WWF će promovirati turizam na bihaćkom području i podići svijest o samom klasteru na nacionalnim i regionalnim turističkim manifestacijama i sajmovima. Također će provesti i program malih grantova za razvoj turističkog sektora i tako pružiti podrušku malim poduzećima te promovirati lokalni brand.

„Švedska je posvećena podržavanju projekata koji štite okoliš te tako doprinosi održivom razvoju. Iznimno mi je zadovoljstvo da švedska vlada podržava ovu značajnu inicijativu pomažući stvoriti model u kojem je Nacionalni park Una pokretač gospodarskog razvoja, istodobno štiteći prirodu i ekosustav. Ovo je odličan primjer što je moguće napraviti kada članovi zajednice surađuju s upraviteljima prirodnih resursa“-kazao je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

Martin Šolar, direktor WWF Adrije, istakao je da je dugogodišnja odlična suradnja lokalne zajednice, Nacionalnog parka Una i WWF-a rezultirala mnogim inicijativama od kojih je osnivanje Klastera jedinstven cilj. Istaknuvši da je za grad Bihać osnivanje Klastera od izuzetne važnosti, Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je riječ o značajnom projektu kojeg je prepoznala i Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, te zajedno sa našim NP Una podržala formiranje Klastera koji će se u narednom periodu baviti pitanjima razvoja turizma na području grada Bihaća.

„ Uvjeren sam da smo spremni i da ćemo kroz formiranje Klastera naučiti mnogo toga kada je u pitanju turizam i zaštita prirodne okoline, ali da ćemo istovremeno i realizirati zajedničke projekte prekogranične saradnje. Danas idemo korak dalje i kroz osnivanje Klastera šaljemo poruku iz grada Bihaća da je turizam jedna od naših strateških grana, uz istovremno poseban naglasak da rijeku Unu moramo čuvati i štiti. Za grad Bihać formiranje Klastera ne znači samo udruženj , nego i institulizaciju ove oblasti, znači partnera u projektima, znači uređenje turističke ponude i prije svega znači mogućnost novih zapošljavanja u sektoru turizma „-kazao gradonačelnik Fazlić.