Ambasador Kraljevine Švedske u BiH posjetio gradsku upravu Bihaća

Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Andres Hagelberg posjetio je danas gradsku upravu Bihaća i u razgovoru sa bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i predsjedavajućim GV Bihać Davorom Župom, upoznao se sa aktuelnom situacijom u gradu Bihaću i planovima gradske administracije za ovu godinu.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja grada Bihaća sa brojnim organizacijama koje rade u BiH, a osnovane su od strane Švedske vlade. Za grad Bihać saradnja sa međunarodnim organizacijama u proteklom periodu značila je realizaciju brojnih projekata, te će ističe gradonačelnik Fazlić, podrška Švedske u formiranju Klastera za razvoj održivog turizma biti od izuzetnog značaja, uzme li se u obzir da je turizam jedna od strateških grana za razvoj grada Bihaća.

“Prvu posjetu gradu Bihaću ambasador Hagelberg iskoristio je da se upozna sa stanjem u našem gradu, sa posebnim akcentom na naše planove kada je u pitanju podrška poduzetništvu i naše viđenje aktuelne raspodjele javnih prihoda. Mi smo iskazali spremnost da nastavimo podršku poduzetnicima shodno našoj financijskoj situaciji i uvjeren sam da ćemo uz podršku Vlade Kraljevine Švedske napraviti pomake u ovoj oblasti, kao i u oblasti turizma nakon osnivanja Klastera za razvoj održivog turizma “-kazao je gradonačelnik Fazlić.

Zahvalivši se ambasadoru Hagelbergu na posjeti gradu Bihaću, Davor Župa,predsjedavajući GV Bihać, kazao je da raduje spremnost Švedske u podršci razvoju lokalnih zajednica, među kojima je grad Bihać, sa svim svojim prednostima, itekako ima potencijala za razvoj.

“ Čelnim ljudima grada Bihaća prenio sam aktivnosti koje Vlada Švedske realizira u Bosni i Hercegovini i koje su sa financijske strane podržane sa oko 15 miliona eura godišnje. Naš cilj jeste podrška na putu BiH ka EU i u sklopu toga realiziramo brojne projekte koji se odnose na zaštitu životne sredine, ravnoipravnost polova, reforme javne uprave i pravosuđa i podrške poduzetnicima”-kazao je ambasador Hagelberg.