Hrvatska uzvraća udarac, sledi optužnica protiv Atifa Dudakovića?

Hrvatsko pravosuđe poduzima pravne radnje u vezi s pripadnicima Armije BiH, potvrdio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković ističe da nije riječ o uzvraćanju udarca BiH, već da je riječ o istragama koje mogu postati pravni predmet. “Večernji list” piše da Hrvatska namjerava podići optužnicu protiv Atifa Dudakovića.

“Važno je da u procesima ne bude selektivnog pristupa jer su se ranije spominjale i osobe drugih nacionalnosti”, izjavio je Plenković.

Nakon hapšenja  desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju, osumnjičenih da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj se u pojedini medijima postavlja pitanje zašto službeni Zagreb ne uzvrati udarac, na primjer , podizanjem optužnice protiv generala Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i drugih.

Riječ je, kako navodi zagrebački Večernji list, o oficirima Armije BiH, koji su na početku rata u bivšoj Jugoslaviji bili oficiri JNA i sudjelovali u ratnim dejstvima na prostoru Hrvatske.

List tvrdi da pravosuđe Hrvatske godinama prikuplja dokaze, a neke optužnice su završene, ali nisu aktivirane.

Kao jedan od primjera, list navodi slučaj vezan uz generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koga hrvatska javnost najviše pamti sa snimka od 6. augusta1995, u vrijeme Oluje. Televizije su tada zabilježite susret na rijeci Korani i rukovanje hrvatskog generala Marijana Marekovića i komadanta V korpusa  Armije BiH Dudakovića, koji je tada Hrvatima zahvalio zbog spasa i deblokade Bihaća.

Ali četiri godine prije tog događaja Dudaković je bio major JNA te je, kako je to poslije pokazao jedan snimak iz JNA, koju je 2006. u posjedu imala Nova TV, zapovijedao napadom tenkovsko-mehanizirane kolone koja je poslije spalila hrvatsku općinu Lovinac i sva okolna sela.

Tada je i u kasnijim danima, kako se navodi, masakrirano nekoliko desetaka Hrvata, a njih oko 2.000 spasilo se pješice, kroz šume i vrhove Velebita.

Hrvatsko pravosuđe (u Rijeci) pokrenulo je i suđenje zbog tih zločina pa je bilo zainteresirano i za ulogu Dudakovića. Kako piše list, sudilo se samo Srbima, i to u odsutnosti.

Večernji doznaje da je za Dudakovića Državno odvjetništvo RH (DORH) prikupilo dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991, kao časnika JNA, a koja ga tereti za sudjelovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao iu napadima na Zadar.

Dudaković je, inače, u Zadru završio srednju školu, 1976. završio je vojnu akademiju KoV JNA, smjer topništvo, a kada je počeo sukob u Hrvatskoj, 1991. bio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, imao čin majora JNA, a obavljao je i funkciju načelnika topništva u brigadi u Kninu, kada mu je zapovjednik bio Ratko Mladić.

Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Navodno je DORH istraživao i eventualno Dudakovićevo sudjelovanje u slučaju ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, koji je ubijen svega nekoliko mjeseci prije Oluje, a sumnjalo se da su ga likvidirali pripadnici bivše Armije BiH.

Dudaković je ove optužbe odbacio.

List navodi da su i Sefer Halilović, Nedžad Ajnadžić, Melvudin Bešić, Sead Delić, Nahid Mehić, Mirsad Bezdob Kan, Nedeljko Veraja i kao časnici bivše JNA učestovali u sukobu na prostoru Hrvatske.