Kako me prevarila američka firma u Bihaću: Obećavali su mi vile i kule, ugovor, platu, a nisam dobila ni marke!

Mlada Bišćanka Nina Arnautović tvrdi da je prevarena od strane američke kompanije „Taylor Shipping Solutions“ u Bihaću, u kojoj je nepuna tri mjeseca bila radno angažovana i u kojoj joj je nakon probnog rada ponuđen posao. No ubrzo nakon toga uslijedilo je razočarenje, a zbog svega što je proživjela, kako kaže, podnijela je prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Bihaću.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Mladi ljudi u našoj zemlji često su žrtve firmi i neodgovornih vlasnika, koji ih na sve načine izrabljuju i nakon nekoliko poslova za koje često ništa ne naplate. Mnogi od njih se zbog toga nakon nekoliko izgubljenih godina života odlučuju na odlazak i to što dalje od domovine.

I ja, Nina Arnautović bila sam žrtva američke špediterske kompanije „Taylor Shipping Solutions“, koja ima svoje poslovnice u BiH, među kojima je i Bihać, gdje sam ja radila. Na početku rada u ovoj firmi su mi obećane vile i kule, ali od toga na kraju nije bilo ništa i doživjela sam veliko razočarenje. Iako sam radila više od dva mjeseca, nikada nisam dobila ni platu.

U „Taylor Shipping Solutions“ sam se zaposlila 16. decembra prošle godine, jer sam htjela da konačno započnem sama svoj život bez ičije pomoći. Bila sam prvo na probnom roku u trajanju od dvije sedmice. Nakon tog roka poslodavci su bili zadovoljni mojim radom i rekli su mi da ću dobiti ugovor. Naravno, mojoj sreći nije bilo kraja i mislila sam da je ovo posao koji će mi biti odskočna daska u životu. Na poslu sam davala sve od sebe svaki dan i kako je vrijeme odmicalo bila sam sve bolja i bolja, ali nikada nisam dobila obećani ugovor.

Pošto sam i ranije čula priče u Bihaću da je firma „Taylor Shipping Solutions“ ostala dužna nekim svojim radnicima, sve mi je postalo sumnjivo.

Tako je prošao prvi mjesec i nisam dobila ugovor, a ni platu koja mi je potrebna za život. I opet sam išla pitati za platu i ugovor i opet bi usljedio isti odgovor, bit će za koji dan. U istom tom periodu ostalih 30 zaposlenika dobilo je novi ugovor od agencije, a meni nisu dali. Čak su svi u agenciji dobili bonus od 1.000 dolara osim mene. Opet sam išla pitati i opet sam dobila isti odgovor i sve se vrtilo u krug. Nakon skoro tri mjeseca rada, 28. februara opet sam išla pitati hoću li dobiti platu ili ugovor. Tada mi je šefica rekla: “Ako još jednom pitaš za platu ili ugovor, dobit ćeš otkaz”.

Nakon svega što sam doživjela u ovoj kompaniji podnijela sam prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Bihaću, navodi Nina Arnautović u svom pismu.