SLUŽBENI VOZAČI DOMAĆIH POLITIČARA: Navode na prostituciju, kradu dokazni materijal, tuku, ucjenjuju

Piše: D.Obrdalj

Zajedno sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem u okviru akcije Bosna, uhapšen je i njegov vozač Seid Fazlagić. Tužiteljstvo KS sumnjiči ga za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela. Dugogodišnji je član SDA. Na posljednjim lokalnim izborima bio je kandidat ove stranke za Općinsko vijeće Centar Sarajevo. Podsjećamo na slučajeve u koje su bili uključeni neki od Fazlagićevih kolega.

PROSTITUCIJA I PRONEVJERA

Presudom Kantonalnog suda u Tuzli, Jasmin Mašić, bivši vozač Vlade Tuzlanskog kantona, osuđen je zbog krivičnog djela navođenje na prostituciju na dvije godine zatvora.

Tokom istrage Tužiteljstva Tuzlanskog kantona otkriveno je da je Mašić  profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo ugovarao djevojke za seks, te da je posredovao i kod prodaje testova studentima tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo. Osim toga, Mašić je proglašen krivim i zbog toga jer je od studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu Jovane Zoljić, Belme Balijagić i Murisa Avdića uzeo novac za sređivanje ocjena iz predmeta “Rimsko pravo” i “Uvod u ekonomiju” kod profesora Zdravka Lučića i Bajre Golića, iako je znao da im to ne može i neće učiniti, pa ih je tako doveo u zabludu.

Mića Trifković bivši je vozač državnog Tužiteljstva. Zajedno sa Nenadom Petrovićem, zaposlenikom Suda BiH, priznao je svom poslodavcu izvršenje produženog krivičnog djela pronevjera u službi.  Kao uposlenik Tužiteljstva BiH, na radnom mjestu referent-specijalista vozač, Trifković je iskoristio mogućnost ulaska i izlaska iz kompleksa pravosudnih institucija BiH te je sa službenim automobilom iznosio kartonske kutije cigareta, koje su kao dokazni materijal deponovane u Sudu BiH. Preprodavajući cigarete Petrović i Trifković, kako se navodilo u optužnici, stekli su nezakonitu korist od oko 15 hiljada maraka.

Službeni vozač bivšeg zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića bio je Ismir Buzoku. U septembru 2005. Kantonalni sud u Sarajevu osudio ga je na osam mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda izvjesnom Mensuru Čauševiću. Buzoku i njegov partner Jasmin Hodžić na sudu su oslobođeni dijela optužnice koji se odnosio na iznudu novca od Čauševića. Kantonalni sud je presudio da je Buzoku slobodan čovjek ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo. Ismira Buzokua se moglo vidjeti u pratnji Emira Suljagića tokom predizborne kampanje na brojnim skupovima njegove bivše stranke – Demokratske fronte.

VOZAČ I KRIMINALCA I TUŽITELJA

Dugogodišnji vozač odbora SDA u Srednjobosanskom kantonu bio je Mirsad Nikšić. Iako nije bio zaposlenik Vlade SBK, kako saznajemo, 8 godina je imao privilegiju da nezakonito vozi 2 automobila tadašnjeg premijera Salke Selmana.  Neslužbeno, u to vrijeme dogodilo se i nekoliko sudara, a štetu je platila Vlada SBK. Kako navodi izvor Žurnala blizak SDA, Nikšić je svoju bliskost sa premijerom iskoristio višestruko. Izvor tvrdi da je Salko Selman zaposlio Nikšićevog sina  u Sudsku policiju, kćerku kao volontera u Vladi SBK, a suprugu u jednu od privatnih firmi. Osim toga, poznanstvo sa Selmanom je prema izvoru Žurnala zaslužno za veći stan koji je u Nikšićevom posjedu. Nakon sumnjivog konkursa 2011 godine Nikšić je primljen na mjesto vozača u Vladi SBK.

Još jedan od zanimljivih primjera iz ovog Kantona je slučaj vozača Glavnog tužitelja Tužilaštva SBK. Prethodni radni angažman bio mu je na mjestu vozača nekoliko puta osuđivanog direktora Mljekare “Vlašić-milk”. Gašenjem Mljekare vozač prelazi na rad u isto ono Tužilaštvo koje je dokazalo kriminal njegovog direktora.

Osim što imaju pogodnosti, vozači političara nekada moraju i preuzeti krivnju za ono što su uradili njihovi šefovi. Nekadašnji Federalni ministar  unutrašnjih poslova Predrag Kurteš skrivio je saobračajnu nesreću u sarajevskom naselju Marijin dvor. Ubrzo je stiglo saopćenje MUP-a KS u kojem je navedeno da se za volanom nalazio Kurtešov vozač. Ipak kasnija istraga je pokazala da saobračajnu nesreću ipak skrivio ministar. Sve se završilo prekršajnom prijavom Kurtešu.

Biti vozač političara, za neke od njih znači i da ne moraju poštovati pravila, pa tako mogu preticati kolone vozila na punoj liniji, voziti nedozvoljenom brzinom i ponašati se bahato.