EKSKLUZIVNO! ŠEHERZADA DELIĆ, OTVORENO PISMO: Od Vlade i Skupštine USK-a zahtijevam ostavke!

Jučer, 17. februara 2017. godine profesorica Šeherzada Delić, u svojstvu građanke, uputila je Vladi i Skupštini Unsko sanskog kantona protestno pismo, zahtjevajući njihovu ostavku.

Pored teksta pisma u word dokumentu, prilažemo vam i fotografije, printane verzije koja je predana na protokol Skupštine i Vlade USK-a.

Protestno pismo koje vam prenosimo u cjelosti, pročitajte u nastavku:

Svjesna građanka se usudila
Bihać, 17.02.2017.godine

Skupština Unsko-sanskog kantona

gosp.Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK-a
gosp.Mirvet Beganović, zamjenik predsj. USK-a
gosp.Mladen Lonić, zamjenik predsj.USK-a
i svim poslanicima Skupštine USK-a

Ulica Alije Đerzeleza br. 2, 77000 Bihać

Vlada Unsko-sanskog kantona

gosp. Husein Rošić

Ulica Alije Đerzeleza br. 2, 77000 Bihać

Otvoreno PROTESTNO pismo Skupštini i Vladi Unsko-sanskog kantona

Suočena s konstantnim neradom Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona u 2016. godini, u kojoj Vlada i Skupština prema mišljenju Centra civilnih incijativa (CCI) bilježe najlošije rezultate u posljednjih šest godina, a zauzvrat bivaju nagrađeni enormno velikim primanjima, osjećam, dužnost i obavezu da vam u ime mnogobrojnih građana Unsko-sanskog kantona uputim protestno pismo te tražim njegovo javno čitanje i objavljivanje.

Zbog neskrivenog međustranačkog rata za prevlast u otimanju društvene zarade i društvene imovine, bahatog odnosa prema cjelokupnoj javnosti koja trpi vaše psihološko i materijalno nasilje, primorana sam vam se obratiti.

Javnosti su poznate besramno visoke sume novca koje ste, u prethodnoj godini uzeli za svoj NERAD:

a) mjesečni paušal (od 1800,00 KM), neovisno od toga da li je održana sjednica ili nije,
b) naknada za prisustvo sjednici (135,00 KM ukoliko ste prisutni), iznos je viši ukoliko je sjednica vanredna (do sada ih je održano 14),
c) naknada za prisustvo sjednicama kolegija, klubova naroda i komisija (135,00 KM),
d) naknada troškova prijvoza,
e) naknada za korištenje godišnjeg odmora,
f) regres za godišnji odmor,
g) naknada za ishranu za vrijeme rada,
h) naknada za slučaj povrede na radu,
i) pravo na otpremninu i naknadu za slučaj smrti,
j) ukoliko ste profesionalno angažovani onda za svoj rad, primate mjesečnu plaću sa osnovicom za obračun od 152,00 KM plus minuli rad.

Stanovništvu USK-a niste prikazali sva vaša primanja i sve vaše izvore zarada jer oni koji nemaju stalni radni odnos u Skupštini, zaposleni su u nekim drugim javnim i privatnim ustanovama pa pored gore navedenih primanja, imaju plaće i kao doktori, univerzitetski profesori, direktori javnih ustanova, privatnih srednjih i visokih MEĐUNARODNIH škola.

Ako se uzme prosjek ukupne zarade svih zaposlenih u Vladi i Skupštini , narod ovog kantona vam plaća od 4000 do5000 KM mjesečno, svakom od vas pojedinačno! Poznato je da predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić, i njegovi zamjenici Mladen Lonić i Mirvet Beganović, nezasluženo primaju, sramno visoke iznose jer niti jedan od njih nije ponudio projekat, ili rješenje za ekonomski kolaps u kojeg su, upravo njihove stranke, dovele ovaj narod i kanton.

Zašto poslanici koji ne prisustvuju sjednicama imaju pravo na paušal?
Kada će poslanici imati primanja u skladu s učinkovitošću svoga rada?

U ime građana, tražim od vas, da primijenite svoju svečanu izjavu:

“SVEČANO IZJAVLJUJEM, DA ĆU POVJERENU DUŽNOST OBAVLJATI SAVJESNO, PRIDRŽAVATI SE USTAVA I ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE, FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I UNSKO-SANSKOG KANTONA, ZALAGATI SE ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE, I DA ĆU U SVIM PRILIKAMA ŠTITITI INTERESE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE I UNSKO-SANSKOG KANTONA I RAVNOPRAVNOST NARODA I GRAĐANA KOJI U NJIMA ŽIVE.”

Ovom izjavom ste se, prihvatanjem mandata i svojim potpisom, obavezali na ČASNO i ODGOVORNO služenje građanima i narodu a kroz funkcije koje obavljate.

Navedite primjer svoje časti i svoje odgovornosti!!!

Koji je od poslanika i ministara ponudio ijedno rješenje, ijedan projekat ili zakonsko rješenje tokom svog mandata!?

Rezultati rada Vlade USK, u 2016. godini, najslabiji su u posljednjih 6 godina. 

Ministre “eksperte”, mijenjate kao na pokretnoj traci, po vlastitom/stranačkom interesu! U izvještaju CCI sve se moglo pročitati. SDA i SBB, koalicija jesmo-nismo, DF i SDP i hoće i neće, preletači ko zna koliko koštaju, A-SDA strpljivo čeka, laburisti – e s njima nećemo, i DNZ ni oni neće s njima, neki se odvojili od matičnog jata, pa se opet vraćaju (možda), glavni junak poznatog Youtube snimka Rošić nema podršku, pa je ima, pa je opet nema!

Tražim od vas da počnete da radite ono, što vam je posao ili kako reče bivši premijer: “Kome se ne sviđa, eno mu Izaćića”. Razumijete li?? Ako vam se ne sviđa-eno vam Izačića!

S obzirom da ste u prethodne dvije godine pokazali da taj posao ne znate obavljati, predlažem vam da svi podnesete ostavke. Neka u Skupštinu dođu oni, iza vas na vašim stranačkim listama, neka oni pokušaju, možda bi se među njima našli neki koji bi ponešto i radili!!

Moguće je da bi tada, izabrali premijera koji nije glavni junak Youtube snimka, i par ministara sa malo kvalitetnijim biografijama pa da se vrati nada u ove naše Krajiške gradove i općine!

Šeherzada Delić, profesor