Općinski vijećnik Bosanska Krupa Alen Lipovača izbačen iz SDP-a?

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovinu kroz svoju historiju pretrpjela je uspone i padove, a iz turbulentnih perioda često su izlazili bez nekih važnih članova koji su – ili odlazili svojom voljom ili bivali isključeni iz članstva partije što i nije bila česta praksa.

Nakon vanrednog kongresa SDP-a 2002. godine, stranku su napustili neki od njenih najviđenijih članova.

Velike kadrovske promjene SDP je pretrpio i 2013. godine kada je osnovana Demokratska fronta. Mnogi ugledni članovi ove partije tada su zadužili članske kartice DF-a čiji je predsjednik postao Željko Komšić, nekada potpredsjednik SDP-a.

A ko je iz stranke izbačen? Ko su bivši članovi Socijaldemokratske stranke koji su potpuno izbrisani iz članstva u stranci?

Posljednji ovakav slučaj zabilježen je prije nekoliko dana kada je vijećnik u Općinskom Vijeću Stari Grad Almedin Miladin isključen zbog, kako je navedeno iz SDP-a, suprotstavljanju stavovima stranke. On je, podsjećamo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo podržao Abdulaha Skaku za gradonačelnika bosanskohercegovačke prijestolnice kao kandidata SDA i SBB-a.

Zbog neslaganja sa stranačkim rukovodstvom, članstvo je uskraćeno i Ekremu Prošiću, delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije. On je danas član Predsjedništva DF-a.

Nakon neuspješne kandidature za predsjednika SDP-a koncem 2014. godine, ostao je nejasan status Selima Bešlagića u SDP-u, ali kako nam je u telefonskom razgovoru kazao Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a,

”On jeste član partije, ali ne učestvuje u njenim aktivnostima”, kratko je kazao Čengić.

Jedan od onih koji je izbrisan iz članstva stranke je Alen Lipovača, vijećnik u Općinskom Vijeću Bosanska Krupi, kao i bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Bahir Imamović, koji je uhapšen zbog primanja mita, a potom osuđen na dvadeset mjeseci zatvora, također je izbačen iz stranke.

SDP se i nedavno povodom hapšenja bivšeg visokog stranačkog dužnosnika i državnog ministra Damira Hadžića oglasio saopćenje u kojem se poručili da ‘‘Svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira na to o kome se radi i na kojoj poziciji se nalazi”. On je i dalje član stranke.

Stranku su svojom voljom, podsjećamo, tokom godina napustili Hanka Vajzović, Emir Suljagić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirević, Bakir Hadžiomerović, Mirsad Đapo, Slobodan Popović…