Audio zapis glasanja o dnevnom redu 28. sjednice Skupštine USK

28. sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je danas trebala da bude održana, prekinuta je i nije održana, jer vladajuća SDA-SBB-DF-LS koalicija više nema potrebnu skupštinsku većinu od 16 ruku, dovoljnu za donošenje bilo kakvih odluka.

Nakon što je predsjedavajući Skupštone USK Nijaz Hušić (SDA) dao Dnevni red na glasanje, 15 zastupnika je bilo ZA, 5 PROTIV i 8 SUZDRŽANIH, a nakon toga zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje prisutnih zastupnika.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, konstatovano je da je ZA predloženi Dnevni red opet glasalo 15 zastupnika, PROTIV su, ovaj put, bila 3 zastupnika, dok je 10 zastupnika bilo SUZDRŽANO.

Nakon konstatovanja ovakvog stanja i rezultata glasanja, Nijaz Hušić je zaključio “rad” današnjeg skupštinskog zasjedanja.
Iako su mnogi prognozirali već danas smjenu Vlade USK, ispostavilo se da su tvrdnje čelnika A-SDA na jučer održanoj press konferenciji bile tačne. Naime, kazali su kako nemaju namjeru rušiti Vladu, te da ne žele vlast pod svaku cijenu. Oni su naglasili da žele biti faktor koji će kreirati pozitivne promjene, žele da učestvuju u odlukama koje su od vitalnog značaja za građane, a nikako da su isključivo borci za fotelje ili vlast.

Nakon ovakvog današnjeg glasanja, jasno je da je Unsko-sanski kanton ponovo ušao u jedno neizvjesno političko razdoblje, jer aktuelna Vlada, predvođena premijerom Huseinom Rošićem (SDA), sa ministrima iz sastava SBB-a i DF-a, više nema političku podršku u najvišem zakonodavnom organu Kantona i realno bi bilo očekivati da  premijer Rošić svoj mandat stavi na raspolaganje Skupštini kantona.