UNSKO-SANSKE ŠUME: Jaja, med, vikendica ili 300 hiljada maraka za slobodnu sječu šume

Jaja, med ili novčanice, nije važno ali firma Mešić d.o.o. Bosanski Petrovac morala je dati neki mito ukoliko žele da im čelnici Šuma USK-a dodijele „pojedinačnu liniju za sječu drveta“. Novac i ostale darove vlasnik firme Mešić Jasmin morao je predavati Fadilu Šehiću, dugogodišnjem upravniku Šumarije Bosanski Petrovac, kojem se u predmetu Šume USK-a sudi na Kantonalnom sudu u Bihaću.

Prvooptuženi u tom predmetu je Đevad Muslimović, bivši direktor Šuma USK-a, bivši SDA-ov kandidat za premijera USK-a i jedan od najbližih saradnika decenijskog krajiškog vladara iz sjene – Asima Kambera, inače zastupnika SDA u Predstavničkom domu FBiH.

„Zločinačka organizacija“, naslovio je Asim Kamber svoj posljednji blog u kojem pokušava da diskredituje Tužilaštvo USK-a, tvrdeći da su Muslimović i ostali nevini, te da pravosuđe pokušava da iscenira njegovu umiješanost u predmet Šume USK.

Prije nekoliko mjeseci, upravo na Žurnalu, objavili smo da istražni organi posjeduju snimke u kojem optuženi u predmetu Šume neposredno prije hapšenja, a nekoliko minuta nakon preuzimanja mita govore kako „pare treba nositi Asimu u stranku“. Novac tada nije stigao. No, da je Muslimović kojeg je upravo Asim Kamber svojim angažmanom progurao na poziciju direktora Šuma USK-a godinama uzimao novac – jasno je navedeno i u optužnici koju je potvrdio i nadležni sud u Bihaću.

Tako je navedeno da je „Muslimović Đevad rukovodio organiziranom kriminalnom grupom na način da je neposredno ili putem drugih članova grupe dogovarao poslovne aktivnosti s vlasnicima privrednih društava koji su pristali na davanje mita“.

KO DAJE VIŠE

„Od Melić Mirzada, vlasnika privrednog društva Mahovina d.o.o. Bosanski Petrovac, …, Muslimović je zahtijevao davanje te lično ili putem posrednika periodično primao novac u rasponu od 500 do pet hiljada maraka“, piše u optužnici Kantonalnog tužilaštva Bihać.

Upravo je Mirzad Melić morao Muslimoviću kupiti i vikendicu na Vlašiću čija je vrijednost 30 hiljada maraka. Dao je još i traktorsku kosilicu, felge za automobil, te odjevne predmete kako bi dobio dozvolu za sječu šume.

Od poduzetnika Šabana Melića, vlasnika Mele Company d.o.o. Bosanski Petrovac, Muslimović je, prema optužnici, periodično primao novac u iznosu od 1000 do 5000 KM. Za četiri godine, ukupno je od Melića primio 70 hiljada maraka mita.

Edin Mujanić, poduzetnik iz Sanskog Mosta, dozvole za sječu šume također je plaćao Muslimoviću i njegovim saradnicima. Prema optužnici, on je za dvije godine dao oko 30 hiljada maraka mita.

Od Besima Mujanića, vlasnika Dafina d.o.o. Bihać, Muslimović i saradnici uzeli su oko 15 hiljada maraka mita. Mirka Latkovića iz Bosanskog Petrovca slične usluge koštale su 30 hiljada maraka. Đevad Muslimović je od poduzetnika Hasiba Kasupovića iz Bihaća dobio najmanje 5000 KM mita, dok je od Mustafe Lozića primio najmanje 6750 KM. Svi navedeni poduzetnici potvrdili su da su morali davati mito Đevadu Muslimoviću, a Tužilaštvo je u posjedu dokaza da je bivši direktor Šuma USK-a u svom mandatu na taj način inkasirao najmanje 324 hiljade maraka. Oni koji su odbili dati mito, bili su primorani ugasiti firme.

ASIMU U STRANKU

Nihad Denić je bio vlasnik kompanije Denić Comerce d.o.o.  Bihać. Od njega je zahtijevano da ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi preda 6500 KM kako bi dobio dozvole za eksloataciju šume.

„Denić Nihad nije pristao na taj zahtjev, pa svjestan da zbog toga neće moći rentabilno poslovati, ugasio je privredno društvo čiji je bio vlasnik“, navedeno je u optužnici.

I sve je ovo trajalo dok se Almir Čirić, poduzetnik iz Bihaća nije odlučio na saradnju sa  pravosuđem.Od njega su, naime, putem optuženog Enesa Karića, uposlenika u Šumama USK-a, dva puta tražili 20 hiljada KM mita. Čirić je, međutim, o svemu obavijestio Tužilaštvo USK-a, da bi potom, u saradnji sa istražnim organima predao označene novčanice Enesu Kariću, s namjerom da se preda Đevadu Muslimoviću. Upravo tada, prilikom simuliranog otkupa, osumnjičeni su putem telefona kazali da „novac treba odnijeti Asimu u stranku“.

Dvije godine poslije, čovjek po imenu Asim Kamber piše kolumne protiv Tužilaštva USK-a. I to zbog predmeta Šume USK-a.