Nastavlja se afera oko rekonstrukcije Vlade USK: Ministar Bibanović (SDA) za vrijeme smjene bio na godišnjem odmoru?!

Rekonstrukcija Vlade USK je završena. Umjesto pet stranačkih, premijer Rošić Skupštini USK ponudio je pet “eksperata” koje je ista zatim potvrdila. Posljednja dešavanja koja se tiču bespotrebnih rekonstrukcija Vlade USK, kako sada stvari stoje, jedino će pokrenuti dodatni val odlaska mladih iz Krajine.

Na e-mail adresu ABC-a jutros rano pristilga su dva dokumenta, na koja se kao društveno odgovoran medij jednostavno ne možemo oglušiti.

Kako je abc jučer pisalo članak “Da li je na sceni ciljana zaštita kriminala od strane politike?!” ministra Bibanoviča istakli su kao primjer ministra koji je pokrenuo određene promjene u svom ministarstvu nakon čega je smijenjen bez obrazloženja što nam ni kao novinarima, ali ni građanima nije bilo jasno.

U dokumentima koje ABC objavljuje vidljivo je da je ministar Bibanović za vrijeme rekonstrukcije Vlade bio na godišnjem odmoru.

Naime, Komisija za administrativna pitanja Vlade Unsko-sanskog kantona na sjednici održanoj 27.01.2017 godine donijela je dva Rješenja.

Jedno od njih Ministru odobrava korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prošle godine u trajanju od 27 radnih dana, počev od 27.01.2017 pa do 07.03.2017. godine.

U rješenju dalje stoji da je imenovani podnio zahtjev da mu se odobri korištenje preostalog dijela godišnjeg odmora iz 2016. godine. i to 26.01.2017. godine.

U drugom rjšenju koje je Ministar podnio isti dan, kao i prvo, traži se pravo na odobravanje godišnjeg odmora iz 2017. godine i to u trajanju od 36 radnih dana u periodu od 08.03.2017. godine, pa sve do 26.04.2017 godine.

Oba rješenja odobrila je “Komisija za administrativna pitanja” čiji je predsjednik diplomirani pravnik, mladi ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac.

Iako su bili imenovani ispred Stranke demokratske akcije, oba ministra, Bibanović i Polimanac, u javnosti su imali ugled dobrih ministara koji su u Vladi bili poprilično osvježenje. Upravo zato još više žalosti ovaj njihov potez.

S druge strane, sve ovo upuće na činjenicu da je ministar Bibanović odavno svjestan da se sprema njegova smjena, koju mu je vlastita stranka spremila, a njegovi zahtjevi kreću se u zakonskim okvirima.

Ipak, s obzirom da niti Rošić nije obralzožio smjene ovih ministara, niti se neki od smijenjenih ministara javno pobunio što je smjenjen bez ikakvih obrazloženja, još jednom ostavlja utisak straha pojedinaca od stranačkog sistema u kojem svi egzistiramo.