Ministrica Pendeš odobrila, njen zamjenik Jusić iz viteškog Bužima šuti

Vojni orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) učestvovat će u organizaciji 9. januara, Dana Republike Srpske, potvrđeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane BiH će odobriti učešće Vojnog orkestra OS BiH – bend Banja Luka, na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima VRS, NOR-a i civilnim žrtvama rata.

Prema saznanjima Slobodne Bosne, odluku o sudjelovanju Vojnog orekstra OSBiH, donijela je ministrica odbrane Marina Pendeš (HDZ), a toj odluci, barem ne javno, nije se usprotivio zamjenik ministra dobrane, Sead Jusić (SBB).

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS-a, Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas su najavili sigurnosne mjere u povodu 9. januara.

Svečana akademija planirana je u 17.00 sati u dvorani ”Borik”, na glavnom trgu koncert domaćih muzičara, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe ”Legende”, piše SB.