ALLAHIMANET BAKIRE, VIDIMO SE NA IZBORIMA // Odbjegla četvorka pravi “BOSANSKI MOST?!

Novogodišnji pregovori izaslanstva Stranke demokratske akcije i četvorice nezadovoljnih zastupnika ove stranke u državnom Parlamentu doživjeli su fijasko te, iako je najavljen ”nastavak razgovora”, izgledi da dođe do pomirbe aktualnog predsjednika Bakira Izetbegovića sa Senadom Šepićem, Šemsudinom Mehmedovićem, Salkom Sokolovićem i Sadikom Ahmetovićem, prilično su mali, piše Večernji list.

Večernjak navodi kako su četvorica zastupnika zapravo već na izlaznim vratima SDA i prvi korak u tom smjeru već je napravljen uspostavom posebnog zastupničkog kluba u državnom Parlamentu.

Neki od zastupnika, poput Senada Šepića, i nakon razgovora su oštro kritizirali način Izetbegovićeva vođenja SDA.

”S druge strane, ni u vrhu SDA nemaju pretjerana očekivanja i zapravo bi bili najsretniji kada bi podijelili ‘četvorku’ i osigurali da Ahmetović te, vjerojatno, Sokolović, ostanu pod okriljem najveće bošnjačke stranke. Tako bi osigurali opstanak parlamentarne većine na razini BiH, a istodobno bi umanjili politički potencijal nezadovoljnika u SDA”, piše Večernji list i navodi kako je, ako u tome ne uspiju, vrlo izgledno osnivanje nove stranke čiju će okosnicu činiti nezadovoljni zastupnici SDA.

Navodno je glavni zagovornik ovakve ideje Senad Šepić, a ne odbacuju je ni Mehmedović, Sokolović i Ahmetović. ”Četvorka” računa na činjenicu da su kao kandidati na prošlim općim izborima dobili desetke tisuća glasova te da su i dalje prilično utjecajni u svojim izbornim jedinicama, odnosno na prostoru Unsko-sanske, Zeničko-dobojske i Hercegovačko-neretvanske županije te u odborima SDA u RS-u.

Određeni kontakti su, kako navodi Večernji list, uspostavljeni i s bivšim dužnosnicima SDA koji su kao samostalni kandidati osvojili načelničke mandate u Zenici, Visokom, Goraždu i Starom Gradu.

”Ako bi se i ovi načelnici priklonili ‘četvorki’, to bi sasvim sigurno bila respektabilna politička snaga i stranka s kojom bi se ozbiljno moralo računati na idućim općim izborima”, piše Večernji list.

Sve to moglo bi otežati Izetbegovićeve pokušaje da stabilizira stranku prije idućih izbora. Mogućnost izvanrednog kongresa već je odbacio, ali jasno je kako mu neće biti lako održavati mir u stranci, a istodobno kontrolirati odnose s koalicijskim partnerima i sve glasnijom oporbom u Federaciji.