ŠUHRET FAZLIĆ: Nema više kupovanja podrške budžetskim sredstvima

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, na 3. sjednici Gradskog vijeća obrazložio je Odluku o privremenom finansiranju i reagovao na pokušaje politiziranja nekih pitanja i odluka u Gradskom vijeću.

– Opet polemizirate o prevozu učenika za šta trenutno apsulutno nema potrebe, prestanite se ponašati politikantski, jer da ste me pažljivo slušali čuli bi ste da niko nije ukino prevoz učenika. Trenutna odluka je na snazi do 31.12.2016. godine, odnosno do kraja polugodišta, a do početka idućeg polugodišta dobit ćete prijedlog nove pravednije odluke i to je sva prica, rekao je Fazlić.
U nastavku je reagovao i na paušalne opaske pojednih vijećnika gdje pojednicačno odgovrio na sve primjedbe u vezi pomenute tačke:
– Ja jesam rekao da ću za pojednice biti najomraženiji načelnik, ali ne zato što ću ukinuti podršku sportu, kulturi isl., kao što mi vi to pokušavate inputirati. Samo sam rekao da ću svaku marku prevrnuti, a ne ukinuti. Nema više kupovanja podrške budžetskim sredstvima i nema demagogije, ja neću činiti demagošte poteze ali nećete ni vi. Nema više finasiranja manifestacija u iznosima da mozak stane, jer najlakše je trošiti državne pare kako kome zatreba.
– Sigurno će naći nove prihode i već iduće godine ćemo bolje stajati ali prvo krenimo od sebe. Krenimo od vas, prvo ko je od vas vijecnika šta dužan ovom gradu po osnovu poslovnih prostora, komunalija i sl., neka plati.
– Vijećnik Adnan Habibija je u pravu, fiskalni računi jesu ključ prihodovne strane i svi moramo insistirati ne tome, krenite od sebe, svi moramo početi da se tako ponašamo a ne demagoski da pristupamo problemu.
 
– Istina je ja jesam u pretprošlom mandatu, kada sam kratko vrijeme bio vijećnik, glasao za kredit. Nije problem dići kredit, problem je što krediti nisu vraćani do sada, nego što ih tek od 7. februara 2017. moramo vraćati.
– Zašto privremeno finansiranje, zato što još uvjek ne znamo tačno stanje duga. Postoje sudski sporovi i ja ne znam ko tuži ni kad će doći kamata. Odjednom se pojave neki Prijedor putevi koji nas tuže na 600.000 KM itd. Pravobranilac radi na tome da i to sumiramo i znaćemo ubrzo tačne podatke, obrazložio je gradonačelnik Fazlićnakon izlaganja vijećnika.
Mnoga pitanja i odluke na sjednicama Gradskog vijeća se pokušavaju ispolitizarati do krajnje mjere. Gradonačelnik Šuhret Fazlić je stava da se treba pokušati maksimalno oduprijeti takvom ponašanju i svakom problemu pristupiti realno i racionalno jer smatra da stanje u kakvom se Grad Bihać nalazi zahtijeva odgovorno ponašanje.