Skupština USK donijela odluku o Privremenom finansiranju u prva 3 mjeseca 2017.-te godine

Posljednje zasjedanje u ovoj godini danas su održali skupštinci zastupnici. Na 13. vanrednoj  sjednici raspravljalo se o izmjenama i dopunama budžeta USK, odnosno rebalansu 2,  prjedlogu odluke o privremenom finansiranju USK za prva tri mjeseca naredne godine, rebalansu ZZO i Programu rada Skupštine kantona.

Preraspodjelom u budžetu, osigurano je je 105.000 KM za finansiranje Katoličkog školskog centra.

Početak sjednice nagovješatavao je duže zasjedanje zbog brojnih rasprava o dnevnom redu. Ipak,  zastupnicima je trebalo četiri sata da apsolviraju sve tačke. Najviše vremena se utrošilo na raspravu o drugom ovogodišnjem rebalansu budžeta koji se odnosio na Katolički školski centar, za čije  je finansiranje trebalo iznaći dodatna sredstva.

Podsjećamo, Skupština kantona je na posljednjoj sjednici obavezala Vladu da  osigura dodatna  sredstva Katoličkom školskom centru  i to za dvije plaće do kraja budžetske godine. Klub ASD-A bio je suzdržan kod glasanja o ovoj tački dnevnog reda.

Odlukom o privremenom finansiranju, koja je jednoglasno donesena, predviđeno je nešto više od 42 miliona KM za normalno funkcionisanje kantona u prva tri mjeseca naredne godine.

Zastupnici su  jedoglasno usvojili i rebalans finansijskog plana ZZO USK, koji je bio neophodan  i to  zbog  viška sredstava na prihodovnoj strani. Tako će Kantonalna bolnica dobiti nešto više od milion KM, dok je za  Opću bolnicu u Sanskom Mostu, planirano 50 hiljada.

Do kraja zasjedanja zastupnici su razmatrali program rada Skupštine USK za narednu godinu.