Ko su najveći donatori SDA u posljednjih šest mjeseci?

Zakonsku obavezu dostavljanja postizbornih finansijskih izvještaja do kraja prošle sedmice ispunilo je 56 političkih stranaka i 26 nezavisnih kandidata dok njih čak 203 nisu ispunili tu zakonsku obavezu.

Ukoliko politički subjekti ne dostave postizborne finansijske izvještaje biće pokrenuti postupci utvrđivanja odgovornosti. Informacija o podnesenim postizbornim finansijskim izvještajima danas će biti dostupna javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH, ranije je potvrđeno iz Centralne izborne komisije.

A u finansijskei izvještaje ovdašnjih političkih stranaka uvijek je interesatno zaviriti. Osim standardnih brojeva o njihovoj rastrošnosti, tamo se mogu pronaći informacije o pojedinačnim donacijama strankama u pripremi kampanje za protekle lokalne izbore.

Tako se u finansijskom izvještaju Stranke demokratske akcije navodi da su pojedinačne priloge za SDA donirali, između ostalih, neki od najuglednijih i visokopozicioniranih članova ove stranke. Na listi koju je potpisao generalni sekretar SDA Amir Zukić nalaze se Fadil Novalić, Sadik Ahmetović, Sebija i Bakir Izetbegović, Adil Osmanović, Meliha Mahmutbegović, Semiha Borovac, Salko Sokolović, Asim Sarajlić i mnogi drugi.

Lider SDA i član Predsjedništva donirao je čak 6.000 maraka što je ekvivalentno plaći člana Predsjedništva.