Član AM SDA Bihać uspješno završio Akademiju za političke lidere/ke u BiH

Svečanom dodjelom diploma održanom u četvrtak 15.12.2016 godine završena je 10. Akademija za političke lidere/ke u BiH koju je uspješno završio član AM SDA Bihać, Dino Felić.

Akademija za političke lidere/ke je jednogodišnji program obuke za mlade političare koju organizira Institut za razvoj mladih i zajednice „Perpetuum mobile“ iz Banja Luke, a ove godine je svoje neformalno političko obrazovanje završila 10. generacija akademaca.

Program akademije traje jednu godinu , sastoji se od 4 modula uz obvezu izrade seminarskih i praktičnih radova. Polaznici su imali priliku slušati predavače iz BiH i većeg djela zemalja EU, posjetiti institucije BiH, te razgovarati sa njihovim predstavnicima.

Deseta generacija Akademije broji 15 polaznika iz 8 političkih stranaka i 9 gradova/općina u Bosni i Hercegovini.

“Velika mi je čast biti dio jednog projekta koji je kroz deset godina okupio značajan broj mladih političara koji su u vremenu nakon završene Akademije ostvarili značajne političke pomake. Imati mogućnost upoznati pripadnike drugih stranaka, njihova razmišljanja i političke platforme daje mogućnost kvalitetnim rješenjima. Također, ovo je izuzetno dobar put za postavljanje temeljnih vrijednosti koje će biti nosioci konstruktivnih dijaloga u budućnosti, sa ciljem očuvanja BiH kao države.

Živjeti u uvjerenje da je nužno okretanje prema politici napredka i ekonomskog razvoja, bez zaštite naših temeljnih vrijednosti, može biti put u jednom pravcu. Nažalost, politike 90.-ih koje su dovele našu zemlju u stanje rata su i dalje prisutne, te žive kroz politički aktivne mlade ljude, duboko ukorijenjene u sistemima obrazovanja, posebno na fakultetima političkih nauka u našoj zemlji. Ideologije koje se prelijevaju iz nama susjednih zemalja nastavljaju proizvodnju kadra koji još uvijek nije stavio tačku na i u postojanju države BiH.

Nažalost u takvim okvirima najviše građanske svijesti i nedostatka ideologije prisutno je kod Bošnjaka, te su upravo ovakve Akademije najbolji svjedoci o nedostatku obrazovanih i sposobnih kadrova koji će baratajući činjenicama obarati rušilačke snage u BiH.

Krajnje je vrijeme da se urazumimo i počnemo djelovati, a tu prije svega mislim na mlade ljude, kako bi smo zanjem i radom nastavili vječitu borbu u očuvanju teško stečenih vrijednosti našeg društva. Znanje je ogromna moć, ako je uporebljeno na pravi način!” – navodi Dino Felić.