8 stvari koje se dogode kada prestanete piti alkohol

Možda se čaša vina prije spavanja pretvorila u dvije ili tri čaše. Ili pretjerujete s pivom i nije vas sram to priznati. “Skidanje” s alkohola može biti teško – ali je svakako vrijedno truda zbog mnogobrojnih koristi, kaže doktor Damon Raskin iz Los Angelesa, stručnjak za ovisnosti.

“Odmor od alkohola – čak i na samo nekoliko tjedana – svakako je dobra ideja, naročito ako redovito konzumirate više od dnevne preporučene količine”, kaže doktor Raskin.

U većini slučajeva to su dva pića dnevno za muškarce. Osim toga, ako vam čini da alkohol utječe na vaš posao ili vezu – bez obzira na količine koje popijete – vrijeme je da se malo smirite, savjetuje Raskin.

Ako se odreknete alkohola, evo što možete očekivati, kratkoročno i dugoročno:

Spavat ćete čvršće

Nedavna studija u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Researchpokazala da konzumacija alkohola prije spavanja povećava aktivnost alfa valova u mozgu – što se obično događa kada ste budni, ali se odmarate. Rezultat? Isprekidan, nemiran san.

Izvještaj s rezultatima iz 27 studija, pak, pokazuje kako alkohol pomaže ljudima da zaspu brže i utonu u dublji san. Ali to je samo na početku, alkohol kasnije ozbiljno narušava kvalitetu sna.

Možda ćete se u početku vrtjeti i namještati, ali kada se odreknete alkohola narednog dana ćete se osjećati svježije, spremni za nove izazove.

Što sve donosi kvalitetan san? Poboljšano raspoloženje, koncentraciju, a i mozak vam bolje radi, kaže doktor Raskin.

Pojest ćete manje za večerom

Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, alkohol je jedan od najvećih pobuđivača apetita.

Razlog tome je što alkohol pojačava osjetila, kako stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu Obesity. Ispitanici koji su dobili alkoholnu “infuziju”, jednaku količini otprilike dva alkoholna pića, pojeli su 30 posto više hrane od onih koji su dobili slanu otopinu.

Čak i osrednja intoksikacija pojačava moždanu aktivnost u hipotalamusu, pa ćete biti osjetljiviji na miris hrane i, naravno, pojesti više nego u normalnim okolnostima.

Žudit ćete za šećerom

Šećer povećava razinu “nagradne” kemikalije dopamina, koji uzrokuje osjećaje sreće i zadovljstva, kaže doktor Raskin.

Alkohol ima jednaki efekt, pa je stoga vrlo izgledno da ćete supstancu koja proizvodi “sretne” kemikalije u vašem mozgu zamijeniti drugom supstancom jednakih predispozicija.

“Nemojte se iznenaditi ako nakon konzumacije slatkog osjetite isti užitak kao i kada ste popili alkoholno piće”, tvrdi Raskin.

Počet ćete mršaviti

Alkohol na potajan način povećava dnevni unos kalorija bez da ste toga svjesni. Samo jedna margarita može imati i do 300 kalorija – većinom zahvaljujući šećeru.

Muškarci konzumiraju dodatnih 433 kalorija u dane kada popiju “umjerenu” dozu alkohola, podaci su iz nedavnog istraživanja. Izbacite te kalorije iz vaše prehrane – i nemojte ih zamijeniti desertima – i smršavit ćete bez puno napora.

Vaša koža će zasjati

Već nekoliko dana nakon prestanka konzumacije alkohola, vaša koža će biti više hidrirana, pa će izgledati svježije. Razlog je jednostavan, alkohol je diuretik, zbog čega više urinirate, kaže doktor Raskin.

Osim toga, alkohol smanjuje tjelesnu produkciju antidiuretskih hormona, koji pomažu tijelu u ponovnoj apsorpciji vode. (Manjak vode u tijelu uzrokuje sušenje kože.)

Crvenilo u obrazima i oko nosa polako će nestajati, a ostali problemi s kožom – kao što je perut, lišajevi i rosacea – također će se popraviti.

Imat ćete više novaca

Svakodnevna konzumacija finih vina ili viskija je skup sport. Uzmite si malo vremena i zbrojite koliko mjesečno potrošite na alkohol. Dakle, sve što popijete i kod kuće i u omiljenom kafiću. Sve se na kraju možda pretvori u motivacijsku vježbu koja će vam otvoriti oči.

Vaše raspoloženje će biti na iskušenju

Važno je napomenuti da će biti trenutaka kada ćete osjećati kao da nešto propuštate – što će vas dovesti pred razne kušnje, kaže doktor Raskin.

“Ljudi često koriste alkohol za podmazivanje emocija, pa kada prestanu piti mogu biti razdražljivi i nervozni”, dodaje doktor.

Rizik od raka je manji, ali je povećan rizik od srčane bolesti

Prema istraživanjima National Cancer Instituta alkohol je povezan s povećanim rizikom od raka usne šupljine, jetre, debelog crijeva i rektuma. Rizik se povećava što više pijete.

S druge strane, druga istraživanja pokazuju povećani rizik od srčanog udara, dijabetesa, i smrtnosti općenito kada prestanete piti – pretpostavljajući da ste bili umjereni konzument prije nego ste prestali.