(VIDEO) Rukovodstvo grada Bihaća ne može da nađe rješenje za finansijske probleme

Danas je u Gradskoj upravi Grada Bihaća održana press konferencija na kojoj se medijima i javnosti obratio gradonačelnik Grada Bihaća gospodin Šuhret Fazlić.

Press konferencija sazvana je s ciljem da se javnost obavijesti o stanju budžeta i zaduženosti grada Bihaća kao i drugim gorućim pitanjima na koja javnost očekuje odgovore. Gradonačelnik Fazlić kazao je pristunima da će ovakav vid komunikacije postati praksa u komunikaciji gradonačelnika s medijima i javnošću.

– Svim građanima grada Bihaća i pravnim subjektima mora biti jasno da je Grad Bihać s današnjim danom dužan oko 50 miliona KM po raznim osnovama. Ako se to stalno ima na umu mnoge buduće odluke gradonačelnika, koje će u određenim momentima možda biti i nepopularne, bit će jasnije onima koji žele da razumiju stanje u koje je ovaj grad doveden, kazao je Fazlić.

Trenutno je posljednja isplaćena plata u organima uprave i javnim ustanovama ona za  mjesec august ove godine, a kazano je i da su neke od javnih ustanova  pod blokadom Poreske uprave.

– Neracionalno trošenje javnih sredstava dovelo nas je u ovo stanje u kojem se sada nalazimo ali mi ćemo omogućiti da sve osnovne aktivnosti u gradu, poput javne rasvjete ili zmiskog održavanja funkcionišu. Na žalost, Gradska uprava je u proteklom periodu umjesto da bude u funkciji privrede, gušila istu na način što je ugovarala i svtarala ogromne obaveze kog dobavljača koje nisu izmirivane, pa su tako mnoge firme došle u problem krivicom Grada. Jedan od takvih primjera je slučaj sa prevoznicima gdje je napravljena odluka o plaćanju prevoza za sve učenike ne uzimajući u obzir da li je Grad u mogućnosti da to finansira. Sam koncept te odluke je upitan jer se prevoz plaća svim učenicima sa područja grada Bihaća bez obzira da li oni stvarno koriste ili ne koriste taj prevoz, da li su im roditelji imućni ili su u stanju socijalne potrebe itd. Trenutni ugovor traje do kraja prvog polugodišta, a onda ćemo pokušati naći model koji će biti u funkciji stvarne potrebe učenika, a ne kao populitička odluka, naglasio je Šuhret Fazlić.

Fazlić se osvrnuo i na dnevni red sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, posebno na 4. tačku – Prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduživanju Grada Bihaća za 2017. godinu objašnjavajući da se tu ne radi o dodatnom zaduženju nego o kratkoročnom Revolving kreditu koji je u funkciji još od 2013. godine, koji je po logici stvari s novom godinom trebao biti vraćen, ali nije i iz tog razloga mora biti produžen.

– Postojeći revolving kredit nije neko veliko opterećenje za Grad Bihać i on nam je potreban da funkcionišemo. Najveći problem Grada je kredit od 13 miliona maraka koji je nastao mnogo godina ranije sa grejs periodom, pa je reprogramiran povećan i tek sada, u mjesecu februaru naredne godine, pristižđe na naplatu sa oko 50 hiljada KM mjesečno.

Na pitanje novinara kada će biti donešen budžet za narednu godinu odgovrio je da Urava neće biti u mogućnosti donijeti budžet za narednu godinu do kraja godine nego da će se vjerovatno ići sa odlukom o privremenom finansiranju, kako bi se otvorio prostor da se dobije bolji uvid u nastale obaveze i stvorile pretpostavke za donošenje realnog budžeta.