ŠOKANTNO: Ubijen oficir Oružanih snaga BiH koji je trebao ići u zatvor na tri godine


U Bihaću je večeras oko 22 sata iz vatrenog oružja ubijen oficir Oružanih snaga BiH Sead Duraković. Ubistvo se dogodilo u ulici Skenderbega u bihaćkom naselju Luke, a prema nezvaničnim informacijama, policija je za kratko vrijeme identificirala i uhapsila lice koje je izvršilo ovo ubistvo.

Radi se o Harisu Taliću (28) kojeg je policija uhvatila u blizini Kantonalne bolnice prilikom bijega sa mjesta ubistva.

Talić je navodno prvi rođak ubijenog Durakovića odnosno sin od njegovog daidže, a motiv ubistva su neriješeni porodični problemi.

Obećavao zaposlenje

Inače, Sud BiH je u novembru ove godine prvostepenom presudom oglasio Seada Durakovića krivim za protuzakonito posredovanje prilikom zapošljavanja i osudio ga na tri godine zatvora, dok je Sead Fazlić osuđen kao pomagač na šest mjeseci zatvora.

Duraković je oglašen krivim što je kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH (OS BiH) od 2011. do 2014. godine obećavao osobama da će se zaposliti kao oficiri i vojnici u OS BiH sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Kako se navodi u presudi, Duraković je zahtjevao iznose od 500 do 2.500 KM, a da niko od oštećenih nije primljen u OS BiH. Fazlić je oglašen krivim zbog toga što je u dva navrata nosio kovertu sa novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje za njegovog sina.

Kao mjera sigurnosti, Durakoviću je bila izrečena zabrana vršenja dužnosti od godinu dana, u koju nije bilo uračunato vrijeme predviđeno kaznom. U kraćem obrazloženju presude, sutkinja Amela Huskić je rekla da nije prihvaćena teza odbrane da je Duraković bio u lošoj finansijskoj situaciji pa je posuđivao novac, jer su svjedoci rekli da su novčane iznose davali radi zaposlenja u OS BiH, a ne kao pozajmicu.

Ugovori kod notara

Sa nekima od njih su, kazala je tada sutkinja Huskić, napravljeni ugovori o zajmu kod notara, ali su svjedoci pojasnili da je to bio jedini način da dobiju nazad svoj novac. Utvrđeno je da je Duraković primio naknadu, ali svjedoci nisu rekli da je uticao na Komisiju za prijem vojnika.

Nisu prihvaćeni ni navodi Fazlićeve odbrane da nije znao da je u kovertama novac, jer su svjedoci u sudnici rekli drugačije.

Od otežavajućih okolnosti, Sud BiH je kod obojice optuženih cijenio njihovu raniju osuđivanost, a od olakšavajućih, njihove porodične prilike.