DANAS Rekonstrukcija vlasti : SDP i DF danas ulaze u sastav koalicije SDA-SBB u USK … Dali su ovo novi ministri???

Nakon neskrivene podrške koaliciji SDA-SBB i “manjinskoj” Vladi Huseina Rošića, SDP i DF danas bi i zvanično trebale postati dio te koalicije i ući u sastav Vlade Unsko-sanskog kantona.

Kako saznajemo u narednih nekoliko sati trebao bi se održati sastanak budućih koalicionih partnera SDA, SBB, SDP i DF, a ukoliko sve prođe prema dogovoru, već danas, oko 13.00h, će biti sazvana vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj će biti izvršena rekonstrukcija vlasti.

Trenutno se vrše pregovori oko raspodjele ministarstava, a rezultati bi mogli biti poznati veoma brzo.

Redakcija našeg portala je dobila informaciju da bi SDA trebala zadržati  tri ministarske pozicije. Sigurna činjenica je da će Dževad Malkoč ostati na poziciji ministra za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona. Takođe saznajemo da bi SDA trebala zadržati pozicije ministra poljoprivrede i obrazovanja , ali nije sigurno dali će na tim pozicijama ostati Dragan Polimanac i Adis Muharemović.

Portal glas-naroda (koji je blizak aktuelnom ministru Dženisu Šabuliću) je  danas objavio da će Dženis Šabulić biti smijenjen, te da njegovo mjesto dolazi  Salih Mesić, radiolog, porijeklom iz Cazina.

Za poziciju ministra unutrašnjih poslova se vežu dva imena. Kako smo uspijeli saznati radi se o  osobi iz Cazina ili Bihaća, oba  kadrovi SDP-a. Takođe spominje se da bi SDP mogao  dobiti i ministara finansija.

Imena ministara iz DF-a još nisu poznata, ali saznajemo da bi njim trebala pripasti dvije ministarske pozicije. Oba ministra će biti iz Cazina.

Ukoliko dođe do promjene sastava Vlade USK, bit će to čak treća rekonstrukcija i četvrti sastav Vlade od parlamentarnih izbora 2014. godine. Ovo bi trebala biti sedamnaesta Vlada od osnivanja ovog kantona, u čemu je USK apsolutni rekorder u našoj zemlji.

Navedene informacije su nezvanične i nisu u potpunosti porvjerene. Dali će išta od navedenog biti istina ostaje nam da vidimo tokom današnjeg dana.

Pratite naš portal!