Kada je u Finansijsko-informatičkoj agenciji imenovan novi v.d direktora, Esad Mahmutović, odlučio je formirati svoj tim, kako kaže, ljudi od povjerenja. Uz ostale, zaposlio je Adu Novalić, kćerku federalnog premijera, o čemu se posljednjih dana pričalo u medijima.

Esad Mahmutović, kazao je kako je na početku svog mandata imao ogromne opstrukcije od starog menadženta u FIA-i, no zaposlenjem kćerke federalnog premijera stvari su se počele mijenjati.
“Morate znati koliki je ovde bio otpor. Opstruirali su sve. Bez takvih osoba, na koje oni nisu mogli da udare ja ne bi mogao raditi ono što sam radio”, kaže Mahmutović.
Mahmutović dodaje kako bi isto ponovio jer iza njega stoje rezultati, a za nepotizam optužuje bivši menadžment:
“Pa najmanje ima 15 porodičnih veza. Kombinacija otac sin, majka sin, očeva i djeca. Oni su imali pravo da zapošljavaju kao i ja. Ali šta je razlika, oni su zapošljavali na radna mjesta koja su izmišljena i sa strukama koje nisu primjerene”, kaže Mahmutović, inače farmaceut po struci.
U svemu navedenom ne zna šta je šokantnije, to što je direktor kako tvrdi, morao zaposliti kćeku visokog dužnosnika da bi mu agencija radila, ili činjenica kako su mu uslovno rečeno ”dobra leđa” najbolja referenca za dobiti posao.
Međutim, Ada Novalić nije ni prva ni posljednja. Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno preduzeće, ministarstvo gdje neko od političkih zvaničnika nema nekog svog. S druge strane sukob intresa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.
Pa je tako zet ministrice finansija FBiH Jelke Miličević imenovan u Agenciju za bankarstvo, njegov otac u Upravu EP HB.
U Elektroprenosu BiH u međuvremenu je zaposlen sin Željke Cvijanović, premijerke RS-a, kao i kćerka ministara finansija Zorana Tegeltije, dok porodica Denisa Zvizdića, tetići sa svojim suprugama, obavljaju najviše funkcije u Vijeću ministara, Tužilaštvu, Konkurencijskom vijeću i Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

 

Video prilog N1 televizije pogledajte OVDJE.