Reakcija SDA na navode iz SDP-a: Da nije bilo SDA i bh. patriota, pitanje je šta bi bilo s BiH

SDA sa indignacijom odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a kojima se pokušava Stranci demokratske akcije držati moralna lekcija iz antifašizma i to od stranke koja je u sudbonosnim vremenima za ovu državu,…

SDA sa indignacijom odbacuje navode Glavnog odbora SDP-a kojima se pokušava Stranci demokratske akcije držati moralna lekcija iz antifašizma i to od stranke koja je u sudbonosnim vremenima za ovu državu, u vremenima agresije na  BiH iz 90-tih godina, zamrzla svoju političku aktivnost i Bosnu i Hercegovinu prepustila na milost i nemilost nadolazećem fašizmu, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

– Prije toga su prethodnici te stranke oružje Teritorijalne odbrane BiH stavili pod kontrolu tzv. JNA. Da nije bilo SDA, koja je zajedno sa svim bh. patriotama organizirala odbranu države, pitanje je šta bi danas bilo s BiH! A što se tiče Mustafe Busuladžića on nije bio fašista niti ratni zločinac. Zločin su počinili oni koji su ga u 31. godini života strijeljali bez regularnog suđenja i prava na odbranu. Fašizam koji je harao devedesetih godina prostorima raspadajuće Jugoslavije izašao je, između ostalog, i ispod komunističkog šinjela – navode iz SDA.

Dodaju kako su “neki lideri formirani i ukalupljeni u komunističkom totalitarizmu, u miraz nacionalističkim režimima donijeli šovinizam, militarizam i kult ličnosti”.

– Takvi su lideri isplanirali etnička čišćenja, koja su izvršavali dojučerašnji oficiri JNA, također komunisti. Takvi su fašističkim metodama poubijali, u konc-logore odveli, iz domova istjerali milione nedužnih ljudi, a Josipa Broza iz glavnih ulica gradova kojim su zavladali. Izuzetak na teritoriji bivše Jugoslavije bio je dio Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije BiH i političkom dominacijom SDA na čijem čelu je bio Alija Izetbegović.

Bošnjaci vrlo dobro pamte i dobrobiti progresa i emancipacije, ali i zlotiranije, negiranje identiteta, montirane procese i progone iz vremena komunističke vladavine. Stoga ne treba nikoga, pa ni SDP ni njihovog ‘druga’ Milorada Dodika čuditi što je SDA dosljedno preuzela štafetu antifašizma. Za razliku od većine ostalih, bosanski patrioti predvođeni sa SDA ideju antifašizma su prirodno baštinili i čuvali u praksi. Koegzistencija različitosti, jednakost i ravnopravnost, a time i suprotstavljanje svakom obliku i manifestaciji fašizma su neodvojiv dio bosanskog bića i duha, a time i političke filozofije koju artikulira SDA. Naš antifašizam ne podrazumijeva strijeljanje onih koji drukčije razmišljaju – navodi se u saopćenju iz Službe za odnose sa javnošću SDA.