USK: Gradit će se hladnjače za maline

Predstavnici  prehrambene industrije Klas u sastavu AS grupacije, koja  upošljava  više hiljada radnika i u samom je vrhu proizvođača u našoj zemlji, boravili su danas u radnoj posjeti USK. Na sastanku  s premijerom Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima razgovarano je o problemu hladnjača za jagodičasto voće koje se otkupi na području USK-a.

Ovogodišnji  prinosi  jagodičastog voća, a posebno maline, prema nekim procjenama su iznad svih očekivanja. Sličan trend se predviđa i naredne godine kada bi u F BIH trebalo biti otkupljeno preko 25 hiljada tona ovog voća, od čega 4.000 tona od proizvođača USK-a. Klas je jedan od većih otkupljivača, koji, nažalost, velike probleme ima sa kapacitetima hladnjače  u kojima se čuva ovo vrlo osjetljivo voće.

Gdje bi se trebale graditi hladnjače nije precizirano jer je izviđanje terena i planiranje još uvijek u toku. Kako  pored Klasa na području USK od poljoprivrednih proizvođača otkupljuju i drugi, premijer Rošić istakao je kako će se pomoći i  njima, što će za sve koji uzgajaju maline i žive od toga značiti siguran otkup i zaradu.