Analiza portala “Bisce.Ba” // Dali je ovo NAJSLABIJI REZULTAT SDP-a U POVIJESTI BIHAĆA ???

Strahobalni poraz SDP-a Bihaća je najvažnija stvar proteklih lokalnih izbora. Taj poraz je posljedica zabluda uskog rukovodstva ove partije, koje je vjerovalo samo sebi. Međutim, sunovrat SDP-a nije počeo kada je iz partije izašao Šuhret Fazlić, već znatno ranije.

sdptabela

Vrijeme nakon održanih lokalnih izbora tradicionalno donosi i analitičke obrade rezultata koje se javnosti plasiraju od strane sudionika izbora. Kao i različite ankete prije izbora svi ih različito  tumače, najvećim dijelom u korist sebe i svoje partije. Svjedoci smo i poznatih zaključaka nakon izbora koje nam političari plasiraju iz kojih proizlazi da niko nije poražen, svi su zadovoljni i  većinom su svi pobjednici.

Tako smo ovih dana , kao i proteklih godina, bombardirani podacima koji dolaze od strane pojedinih članova SDP-a kao partije koja je upravo u Bihaću napravila solidan rezultat. I umjesto da Gradski odbor bihaćke SDP izvrši analizu izbornih rezultata, on je jednoglasno dao ovlasti predsjednici i vijećnicima da potpišu Platformu o zajedničkim ciljevima u interesu građana Bihaća sa Građanskim savezom, Demokratskom frontom i ASDA-om.

Ponukani tim medijskim bombardiranjima naša redakcija je analizirala rezultate lokalnih izbora na području našeg grada od prvih višepartijskih izbora 1990. godine do danas. Ne gledajući samo postotke koje je ova partija postizala, pozabavili smo se važnijim podatkom, brojem glasova, tj. brojem građana koji su povjerenje dali ovoj partiji i brojem osvojenih vijećničkih mandata. U posmatranom razdoblju SDP Bihaća se pojavljivala uvijek samostalno.

Tako je recimo interesantan podatak sa zadnjih lokalnih izbora na kojima je SDP Bihaća, ostvarila više nego duplo slabiji rezultat u odnosu na lokalne izbore prije četiri godine. I ne samo to, kako je matematika egzaktna nauka lahko je utvrditi da je SDP ostvario za 16,63 %  manju podršku u odnosu na lokalne izbore prije četiri godine, a za 35,69 % manju podršku u odnosu na lokalne izbore prije osam godina. Kada se ti isti rezultati pogledaju prema broju glasova analiza SDP Bihaća bi se trebala sažeti u samo jednu rečenicu, najslabiji rezultat SDP-a u povijesti Bihaća na lokalnim izborima. Ovdje ne uzimamo u obzir lokalne izbore 1997. godine, jer je u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata bihaćki SDP zamrznuo svoj rad, pa se nije uspio na vrijeme odmrznuti poslije rata.

Naime, SDP je u oktobru podržalo „samo“ 3.414 birača što je gubitak u četiri godine od 4.719 glasa podrške. Ako bi postignuti rezultat od 3.414 glasa usporedili recimo sa rezultatom iz 2008.godine kada je SDP podržalo čak 12.837 glasača pojavljuje se razlika od čak 9.423 glasa. Znači da je u 8 godina bihaćki SDP izgubio podršku od čak 9.423 građana.

osvojeniglasovi

osvojenimandati

Kako političari i pojedini članovi SDP Bihaća lahko prodaju spinove vidljivo je iz ovih podataka na području našeg grada u čemu sudjeluju i neki mediji koji ne žele analizirati činjenice već se samo bave prodajom magle.

Na kraju, ostaje nam da zaključimo da rezultati na lokalnim izborima kandidata SDP Bihaća, ne da su veoma loši, nego su strahobalni. Zato pozivamo članstvo SDP Bihaća da izvrše analizu izbornih rezultata i pokrenu odgovornost za strahobalan izborni rezultat u ovoj partiji.

Samo istina, podaci su javni i svaki građanin ih može provjeriti na internet stranici CIK-a BiH www.izbori.ba