Pripreme za zimu u Nacionalnom parku Una

Zimski period za čovjeka često donosi posebne čari, ali životinjama u Nacionalnom parku (NP) Una „zimska idila“ otežava život jer pod snježnim pokrivačem teže dolaze do hrane.

Kada padnu duboki snjegovi hranu za životinje je ponekad uzalud iznositi ako životinje već nisu naviknute na mjesta gdje se hrana nalazi.

Stoga, u Nacionalnom parku Una su u toku pripreme za zimu i prihranjivanje divljači kako bi u kritičnim periodima zime bez previše lutanja mogla doći do svojih obroka, navode iz tog parka.

Da bi životinje priskrbile potrebnu energiju i ostale pri tjelesnoj snazi do toplijih dana, te što bolje podnijele hladnoću i bile u kondiciji da mogu pobjeći od raznih predatora, hranilice i solila instalirane na određenim lokacijama unutar Nacionalnog parka naši rendžeri redovno snadbijevaju hranom.

Na taj način čovjek olakšava nekim vrstama da prezime. Pored sijena koje je neizostavan obrok, hranilice se snadbijevaju i sa raznim žitaricama. U nedostatku hranilica i zbog lakše pristupačnosti za dovoženje hrane, svoju privremenu multifunkcionalnost dokazuju i nadstrešnice za odmor, koje zimi služe kao mjesta za odlaganje hrane za našu divljač.

Nacionalni park Una u blizini grada Bihaća, kao najmlađi nacionalni park u tom dijelu Evrope,  kroz sve godine svog postojanja bilježi povećanje boja turista, ljubitelja sportova na Uni i uživalaca prirodnih ljepota.

Njegova ljepota se ogleda upravo u mnoštvu lica koja stvaraju godišnja doba i različiti vremenski uvjeti, pa svaki posjet prirodi otkriva uvijek novu sliku netaknutog krajolika.

Ljetni mjeseci su privlačniji za turiste, međutim prvi snjegovi i svjež zrak Nacionalnog parka Una čine nezaboravan doživljaj u koji se treba uvjeriti.

Priroda Nacionalnog parka Una kao prepoznatljiv krajiški brend bez uravnotežene flore i faune ne bi bio ono što jeste. Stoga, detaljna priprema za zimske dane predstavlja i obavezu i ljubav rendžera parka i njihovog stručnog tima, navode iz NP Una.