Priča iz sela kod Cazina oduševila region: Bošnjačka porodica obnavlja pravoslavnu crkvu

Bošnjačka porodica Keranović, iz sela Osredak u Cazinu, posljednjih dana je u centru pažnje medija u Bosni i Hercegovini i regionu, nakon što su odlučili da obnove crkvu u ovom mjestu u kojem više ne žive stanovnici srpske nacionalnosti koji su se raselili širom svijeta tokom rata.

U Osretku su, prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, živjeli Bošnjaci i Srbi. Vremenom su se svi stanovnici srpske nacionalnosti napustili ovo selo. Za sobom su ostavili crkvu i groblje koje je bilo u sve lošijem stanju.

No, porodica Keranović posljednjih godina crkvu i groblje renovira i održava i jedina radi na obnovi bogomolje, s obzirom na to da ostali mještani nisu oduševljeni idejom.

 

Sinovi Samir i Mensud studiraju građevinu pa im je ovo odlična prilika da pokažu šta znaju i nauče još nešto novo.

Majka Fatima često pomogne suprugu Mesudu dok su sinovi u školi.

Ovaj potez bošnjačke porodice da renovira pravoslavnu crkvu novčano podržavaju komšije Srbi koji su izbjegli iz ovog sela i godinama žive širom svijeta.

Mesud ističe da bi najviše volio da se svi vrate na svoje, žali što nas je rat podijelio i nada se da će se neki ipak vratiti, da će se družiti, bez obzira na vjeru.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/262076/prica-iz-sela-kod-cazina-odusevila-region-bosnjacka-porodica-obnavlja-pravoslavnu-crkvu#sthash.piftyiBi.dpuf