Obama: Trump je privržen NATO-u i transatlantskom savezu

Donald Trump privržen je NATO-u i transatlantskom savezu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Barack Obama i ustvrdio da Sjedinjene Države moraju ostati “svjetionik nade” i “nacija nužna” međunarodnoj zajednici, a Trumpa je pozvao da pruži ruku zabrinutim Amerikancima.

Trump se zauzeo za to da NATO bude snažan, rekao je Obama o prvom sastanku koji su održali u Bijeloj kući u četvrtak nakon Trumpove pobjede.

– Ti savezi nisu dobri samo za Evropu, dobri su i za Sjedinjene Države – rekao je Obama prije posljednjeg putovanja u svojstvu predsjednika u Evropu gdje će posjetiti Grčku te Njemačku te je najavio da će takve poruke prenijeti saveznicima.

Trumpa je pozvao “da pruži ruku” grupama koje ga nisu podržale, ženama, manjinama, “mislim da je to ono što će pomoći da se krene naprijed kada preuzme dužnost”, rekao je aktualni predsjednik, prenosi Hina.

Saveznici koje s Amerikom vežu sporazumi o zajedničkoj odbrani mogu nastaviti računati na Sjedinjene Države tokom predsjedanja Donalda Trumpa, ustvrdila je u ponedjeljak savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice.

Branila je i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini TPP i hvalila veze Amerike i Kine.

– Teret predsjedničke funkcije, teret svjetskog vodstva Amerike i odgovornosti koje iz toga proizlaze, povijest koju dijelimo i naši interesi jamče da naši saveznici i partneri mogu računati da će Amerika ispunjavati svoje obaveze – rekla je Obamina savjetnica.

Rice je pohvalila i odnose između Washingtona i Pekinga tokom dvaju mandata Baracka Obame (2009.-2017.) Trump je više puta tokom kampanje prijetio trgovinskim ratom s Kinom koju naziva “neprijateljem” Amerike.