Kako spriječiti suhu kožu ove zime?

Jedan od glavnih problema u toku hladnih zimskih dana je suha koža. Često je veliki problem pored suhe kože, iritirana i osjetljiva koža zbog vremenskih uslova, hladnoće i zagađenosti. U toku zimskog perioda vrlo je važna njega kože i zaštita korištenjem odgovarajućih proizvoda i specijalno osmišljenom rutinom. U nastavku teksta donosim Vam neke od osnovnih koraka koje trebate uvrstiti u režim njege kože i u stil života uopćeno.

1. Piti najmanje 2 litra vode svaki dan

Ovo ste vjerovatno više puta pročitali u novinama ili internet stranicama, ali da li se pridržavate ovog pravila? Ne mogu Vam opisati koliko je važno za vašu kožu i tijelo da bude hidratizirano i nahranjeno. Ukoliko pijete dovoljno vode vaše tijelo funkcioniše pravilno, iskorištavajući svoj puni potencijal. Što se tiče kože, ona je elastična, hidratizirana i ovim usporavate proces starenja, a to svako želi barem malo usporiti. Konzumiranje dovoljno vode svaki dan dovodi do zdravog stanja kože, koja dobija dodatni sjaj i ljepši izgled.

2. Piti jednu šolju zelenog čaja

Zeleni čaj je jedan od najpoznatijih antioksidanata. Osim što je dobar za kožu, pomaže u otklanjanju slobodnih radikala koji nastaju u organizmu. Pošto zeleni čaj uklanja višak slobodnih radikala oni ne uništavaju kožu i ne uzrokuju pojavu neželjenih akni ili osipa. Također je dobar za ubrzavanje metabolizma, što pomaže u procesu mršavljenja i povećanja elastičnosti kože, što dovodi do dodatnog sjaja i hranjenja kože.

3. Režim čišćenja kože

Vrlo je važno imati rutinu njege kože kojeg se pridržavate. Naravno, uklanjanje makeup-a je obavezno prije čišćenja kože. Jedan od mojih omiljenih proizvoda za čišćenje kože je „Neutrogena visibly clear pink grapefruit daily scrub“. Ne samo da čisti kožu, nego i uklanja mrtve ćelije kože, što je vrlo važno za spriječavanje isušivanja kože. Ovo je proizvod koji je dovoljno koristiti navečer prije spavanja da bi se koža potpuno očistila. Nakon čišćenja preporučujem korištenje tonika, dovoljno je da bude veoma blag, kao na primjer ružina vodica, ili nešto na bazi kamilice ili nevena.

4. Korištenje ulja u noćnoj njezi kože

Ulje je vrlo važan dio moga režima njege kože u toku zime. Korištenje ulja pospješuje proces obnavljanja kože i spriječava isušivanje. Ukoliko imate problema sa suhom kožom definitivno bi trebali koristiti neko ulje prije uobičajene kreme. Preporučujem prirodna ulja koja možete naći u apotekama, posebno ulje od nevena ili kokosovo ulje.

5. Korištenje hidratizirajuće kreme prije makeup-a

Osim što je važno za kvalitet kože, važno je i za izgled makeup-a. Da bi makeup izgledao što bolje na koži važno je da Vam je koža u što boljem stanju. Preporučujem korištenje „Dove rich nourishment“ kreme, koja osim što je vrlo kvalitetna krema, vrlo je pristupačne cijene. Ova krema je vrlo bogata i gusta, tako da joj je potrebno nekih 5-10 minuta da se upije u kožu. Ukoliko ne volite teške kreme preporučujem „Avon Planet Spa Treasures of the Desert restoring oil“koje je vrlo lagano na koži, ali daje dovoljnu količinu hidratacije. Također ga možete pomiješati sa podlogom koju koristite da bi postigli vrlo popularni „Dewy look“ na koži, koji u suštini predstavlja kožu sa dodatnim sjajom, jer je mat efekat već odavno nepoželjan.

6. Hidratizirajuća maska jednom sedmično

Ne morate trošiti ogroman novac za maske. Možete koristiti sastojke koje sigurno imate u kući. Da mi nahranili kožu možete jednostvno nanijeti med na kožu i ostaviti da djeluje oko 15 minuta i potom ukloniti sa peškirom namočenim vrućom vodom. Kokosovo ulje ima isti efekat, nanesete malo veću količinu kokosovog ulja i ostavite da djeluje 15 minuta i potom uklonite.

7. Umjesto omiljene podloge koristite BB kremu

Znam da brendovi većinom obećavaju da njihove podloge imaju hidratizirajuće sastojke, što većinom nije tačno. Većina podloga dodatno isušuje kožu i šteti njenoj elastičnosti. Zbog toga preporučujem upotrebu BB kreme, koja osim što ujednačava kožu, hrani i poboljšava teksturu kože. Ukoliko Vam je potrebna dodatna pokrivenost, uvijek možete koristiti korektor za ujednačavanje. Jedna od mojih omiljenih BB krema je „Garnier Miracle skin perfector“.

Nadam se da će Vam neki od ovih savjeta pomoći ove zime u očuvanju hidratacije i kvaliteta kože. Posjetite moj blog za više savjeta o njezi kože, proizvodima koje preporučujem i naravno o svemu vezanom za makeup.